wielomiany
bentley: Dla jakich a i b wieloiany są równe W(x) = ( x+3)(2x−4)2 i Q(x) = 4x3 − 2ax2 + ( b−2)x +48
9 paź 15:07
Problemowa: Najpierw wymnażasz wszystko w wielomianie W(x) a potem przyrównujesz 2. i 1. stopnie obu
wielomianów.
9 paź 15:09
Azor: W(x) = (x+3)(4x2−16x+16)
W(x) = 4x3 − 16x2 +16x +12x2 − 48x +48
W(x) = 4x3 − 4x2 − 32x +48
Q(x) = 4x3 − 2ax2 + (b−2)x + 48
4=2a
a=2
32=b−2
b=34
9 paź 15:12
Problemowa: W(x) = (x+3)(4x2 − 16x + 16) = 4x3−16x2+16x+12x2−48x+48 = 4x3−4x2−32x+48 . Teraz
przyrównujesz stopnie wielomainu −2ax2 = −4x2 , a = 2 . −32x = (b−2)x , b = −30
9 paź 15:13
Azor: racja, b=−30
9 paź 15:15
Problemowa:
9 paź 15:15
bentley: Przyrównywanie stopni ? tego jeszcze nie mieliśmy
9 paź 15:19
bentley: ja całe strony porównywałem ale i część się redukowała ale nie wiedziałem co zrobić z b
9 paź 15:21