wielomiany
bentley: Reszta z dzielenia wielomianów 2x3 + x2 − x =7 przez x − a wynosi 7 oblicz a
9 paź 14:58
Godzio:
W(a) = 7 Skorzystaj z tego
9 paź 15:00
bentley: no tak

ale co podstawic za a
9 paź 15:01
bentley: kurde tam ma być 2x3 + x2 − x +7
9 paź 15:03
Makaron: Za x podstawiasz a i rozwiązujesz.
9 paź 15:05
bentley: 2a3 + a2 − a = 0
i co mam to rozwiązać ?
a(2a2 +a − 1) = 0
a1 = 0
delta = 1 + * = 9
a2=−1+3/2 = 1 a3= −1 −3 /2 = −2
9 paź 15:15
bentley: i co 3 odpowiedzi są ?
9 paź 15:28
Godzio:
Najwyraźniej
9 paź 15:29
bentley: hm?
9 paź 15:29
bentley: dzięks
9 paź 15:32
Makaron: 2a3 + a2 − a
Gdzie 7 zniknęło?
9 paź 15:35
Godzio:
Też na początku miałem co do tego wątpliwości, ale ta reszta równa się 7 więc siódemki się
upraszczają
9 paź 15:35
Makaron: A no tak
9 paź 15:41