Prawdopodobieństwa
kujon : Z tali 52 kart losujemy jednocześnie 13. oblicz prawdopodobieństwo, że wśród nich:
a) bedzie co najmniej jeden as
b) beda 3 damy i 2 dziesiatki
c) bedzie 13 kierow
9 paź 14:40
Problemowa: b) C34 * C24 * C844 = ...
c) C1326 = ...
o ile się nie mylę tak powinieneś to obliczyć
9 paź 14:44
Problemowa: a nie źle mówię

w c) będzie C
1313 = ...
9 paź 14:45
Problemowa: No i masz zdarzenie sprzyjające. Jeszcze musisz obliczyć ilość wszystkich możliwości
wylosowania 13 kart z talii 52, czyli C1352 = ... Potem ze wzoru na prawdopodobieństwo
dzielisz co trzeba i masz wynik
9 paź 14:46
Godzio:
a) P(A) = 1 − P(A')
| | | | | |
A' = | * | − nie będzie żadnego asa, |
| | | |
9 paź 14:48
krystek: a) liczyć 1 as ...+2 asy ..+3 asy....+4asy...
A najlepiej przeciwnym Nie ma żadnego asa...
9 paź 14:48