matematykaszkolna.pl
Proszę o pomoc... mm: Witajcie! Mam pytanie czy zna ktoś dobrze chemię? Wzrory grupowe − rysowanie?
9 paź 14:25
Mateusz: Czyli wzory półstrukturalne głównie w chemii organicznej czego w tym nie rozumiesz
9 paź 14:42
mm: Nie rozumiem np. mam do narysowania 1−chloro−3−etylo−2,4,6−trimetylo heptan.... Nie wiem jak to się rysuje?
9 paź 14:46
Mateusz: Ok juz ci wytłumacze tylko troszeczke to zajmie bo na ten temat zawsze duzo gadam zeby było to dobrze zrozumiane
9 paź 14:49
mm: Ok. Bo mam 4 zadania z tego działu a nie rozumiem
9 paź 14:51
Mateusz: Zaczynamy od narysowania 8 atomów węgla połączonych ze sobą wiązaniami pojedynczymi (podstawę nazwy stanowi oktan−alkan o 8 atomach węgla). Kolejno dopisujemy podstawniki: przy pierwszym atomie węgla atom Cl (1−chloro), przy 3 atomie węgla grupe etylową C2H5 (P[3−etylo]]) przy 2 4 i 6 atomie węgla po jednej grupie metylowej CH3 (2,4,6−trimetylo) i ot cała filozofia
9 paź 14:56
Mateusz: O rany zle przeczytałem rdzen nazwy nie oktan tylko heptan rysujesz łancuch węglowy składający się z 7 atomów węgla a reszty i tak sie nie zmieniaemotka
9 paź 15:00
mm: A potem jak uzupełniamy, czy tylko te C zostaje ?
9 paź 15:01
Mateusz: reszte uzupełniasz at wodoru tylko pamiętaj ze at węgla w związkach organicznych jest zawsze IV−wartosciowy tzn cztery wiązania−kreski i zadnej więcej
9 paź 15:02
mm: Bo nie rozumiem za bardzo czemu w tej podstawie zostaje samo C? Nie dopisujemy do niego H?
9 paź 15:03
Mateusz: No to napisałem ci juz oczywiscie at wodoru muszą byc emotka tylko nie za duzo jak np u ciebie pierwszy atom węgla ma juz jeden podstawnik atom chloru czyli jedno wiązanie juz wykorzystał i trzyma sobie tego chlora to on moze jescze wziąść do siebie tylko 3 atomy wodoru
9 paź 15:05
mm: Rozumiem o co Ci chodzi ale nie wiem jak to połączyć.
9 paź 15:07
Mateusz: a nie no jeszce nie zapominajmy o drugim at węgla pierwszy łączy się z drugim + jedno wiązanie na at chloru to pozostają juz tylko dwa atomy wodoru czyli początek będzie sie zaczynał od CH2
9 paź 15:07
Mateusz: Daj z 5−10 min to narysuje ten zwiazek w tym forumowym programiku
9 paź 15:08
mm: Ok. Byłabym wdzięczna. Nie wiem jak to połączyć ale wiem o co chodzi...
9 paź 15:10
Mateusz: rysunek
9 paź 15:16
Mateusz: Oczywiscie juz widze błąd przy trzecim atomie węgla ma byc nie CH2 a CH
9 paź 15:22
mm: Mam pytanie a czemu wszędzie oprócz trzeciego at węgla jest CH2?
9 paź 15:28
Mateusz: rysunekjuz tłumaczyłem rzędowosc zapamiętac bo jak widac na tym mozna siąśc nawet ja sie walnąłem na rysunku to zobaczysz atom węgla moze wytworzyc maksymalnie 4 wiązania czyli te kreski jezeli np w pierwszym at węgla jedną kreske zajmie mu chlor drugą następny atom węgla czyli drugi to ile mu pozostanie wiązan do wykorzystania
9 paź 15:33
mm: Mateusz mam jeszcze jedno pytanie, w kolejnym podpunkcie mam heksan czyli w podstawie musi być 6 węgli?
9 paź 15:34
mm: 2?
9 paź 15:36
Mateusz: Tak najlepiej sobie to na palcach liczyc pierwszy−meta drugi−eta trzeci−propa czwarty−buta piąty−penta szósty−heksa siodmy−hepta ósmy−okta dziewiąty−nona dziesiąty−deka liczebniki greckie po prostu emotka
9 paź 15:39
mm: Czyli zaczynamy od węgli... (Sprawdzam siebie czy rozumiem..)
9 paź 15:41
Mateusz: tak emotka
9 paź 15:41
mm: Dobra narysowałam, narysowałam też te bromy itd. Potem co? Z tymi CH, CH2,
9 paź 15:44
mm: Mogę Ci to narysować i napisać a Ty byś mnie sprawdził?
9 paź 15:46
Mateusz: To ja teraz skorzystam z tego ze wyszło słoneczko i pojde na rower przy okazji moze zatrzymam sie przy lokalu wyborczym u siebie na osiedlu i spełnie jakby nie było obywatelski obowiązek jakby co to bede pozniej tobie tez radze jakis spacerek bo od tych krzaków z organiki moze głowa rozbolecemotka a przy okazji tez spełniłabys obywatelski obowiązek no chyba ze juz spełniłas.
9 paź 15:46
Mateusz: no to narysuj ten związek tu i podaj jegho nazwę to jescze sprawdze jak nie zdąże wyjsc emotka
9 paź 15:47
mm: Nie jeszcze nie byłam. Dopiero będę jechać. O której będziesz?
9 paź 15:47
Mateusz: tak to moge byc gdzie wieczorem nie wiem o sprobuj go tu narysowac i podaj jego nazwe zebym wiedział czy dobrze narysowałas
9 paź 15:48
mm: Związek mam 1,1,6,6− tetrabromo−2,5−dimetylo heksan Br Br ↓ ↑ CH → CH→CH2→CH2→CH→CH ↑ ↓ ↑ ↑ Br CH3 CH3 Br Sorki ale nie umiem tu kresek rysować
9 paź 15:51
Mateusz: i gra muzyka emotka
9 paź 15:53
mm: Dobrze, naprawdę..
9 paź 15:56
Mateusz: No tak emotka
9 paź 15:56
mm: Ojej dziękuję. Masz u mnie kawę... emotka Dzięki Tobie zrozumiałam..! emotka
9 paź 15:57
Mateusz: jak masz wątpliwosci to mozesz sobie ten związek narysowac strukturalnie czyli ukazac wszystkie wiązania i policzyc ale jest git
9 paź 15:58
mm: Bardzo Ci dziękuję. Wieczorem jakbyśmy mogli poracować nad przekładaniem ze wzorów na nazwę to będzie cuuudownie?
9 paź 15:59
Mateusz: Oj przydałaby sie kawa nie ukrywam własnie mi sie konczy
9 paź 15:59
mm: emotka Widzę że Ty też lubisz... emotka Jak i ja.
9 paź 16:00
Mateusz: ok bede wieczorem ale to robi sie odwrotnie tyko trzeba sprawdzic jeden warunek dodatkowo−trzeba ponumerowac szkielet węglowy od lewej do prawej i od prawej do lewej ale o tym wieczorem
9 paź 16:00
mm: Ok. W jakich godzinach mogę się Ciebie spodziewać? 20? 24?
9 paź 16:02
Mateusz: pewnie gdzies tak jak sie uda to wczesniej koło 19 a powiedz jescze czy masz jakis podręcznik do chemii jak tak to podaj jaki
9 paź 16:11
mm: Chemia organiczna część 2, wyd, Żak
9 paź 16:14
mm: do tego mam zbiór zadań ale tylko kartkę dostałam z 3 zadaniami bo nie był wymagany
9 paź 16:15
Mateusz: aha to nie znam tego podręcznika bo wiesz w międzyczasie poszukałabys podobnego rozwiązanego zadania tz na podstawie podanego wzoru strukturalnego czy połstruktarlnego halogenowęglowodoru ustalic jego nazwe a noz widelec jest i mniej więcej by sie zapoznała z tym jak nie ma to trudno wieczorem bedziemy walczyc emotka.
9 paź 16:16
mm: Nie mam tego w podręczniku. Opieram się na notatkach Pani z których nic nie rozumiem..
9 paź 16:18
mm: Leć na wybory bo w końcu nie zdążysz... emotka
9 paź 16:21
mm: O 19 będę na tym forum...
9 paź 16:22
mm: Jestem. Jesteś Mateusz?
9 paź 19:27
mm: Mam zadanie o które także chcę zapytać. Czy podane wzory przedstawiają rózne związki, czy ten sam związek? Po czym to poznać? Po tym że są w tym samym miejscu przyłączone związki? A kolejne z tymi nazwami ....
9 paź 20:02
Mateusz: Juz jestem troche sie spozniłem zalezy jakie to związki czy z podstawnikami czyli halogenowęglowodory czy czyste węglowodory jak halogenowęglowodory to trzeba popatrzec czy mają ten sam halogen np Cl czy Br(połozenie nie ma znaczenia bo jak mają szkielet węglowy tej samej długosci to są izomerami połozeniowymi) natomiast jak są czyste węglowodory to patrzymy na szkielet mogą byc takie same związki(taka sama ilosc at wodoru i węgla ale rozne są orientacje w przestrzeni tzn rozmieszczenie)
9 paź 21:45
Mateusz: rysunekA najlepiej to ustalic nazwe porownywanych związkow i otrzymasz odpowiedz ale jak ktos bedzie miał wprawe to szybko zauwazy roznice podam ci przykład na rysunku związki a i b to te same zwiazki tj 2−chlorobutan
9 paź 21:55
Mateusz: rysunekWzory a i b tez przedstawiają te same związki konkretnie butan
9 paź 22:01
Mateusz: rysunekAle tu wzory a i b nie przedstawiają tego samego związku ewidentnie to widac tj a) 1−bromopropan b) 2−bromopropan one są tylko izomerami połozeniowymi (roznią sie połozeniem podstawnika w tym przypadku Br) ale nie są to te same związki. Tak wiec widzisz rozne mogą byc sztuczki tu zastosowane i trzeba kazdy przypadek rozpatrywac indywidualnie a tak jak w przypadku np butanu mozliwosc obrotu atomu lub grup atomów połączonych z sąsiednimi atomami węgla wokół wiązania pojedynczego powoduje ze istnieją roznorodne orientacje w przestrzeni tych związków
9 paź 22:10
Mateusz: rysunekDobra teraz cos z nazewnictwa mamy nazwac tego krzaka powyzej ja juz sobie tu ponumerowałem od razu l−lewa strona p−prawa strona zwiazku pierwsze wogole co robimy to ustalamy najdłuzszy nierozgałęziony łancuch węglowy będący podstawą nazwy związku u nas to heptan(u mnie cyferki nie zmiesciły się przy kazdym at węgla w szkielecie WIEC SĄ POROZRZUCANE) 2 numerujemy atomy węgla w najdłuzszym łancuchu od strony lewej lub prawej tak aby suma liczb będących numerami atomów węgla z podstawnikami była jak najmniejsza: i tak u nas gdy numerujemy od lewej strony suma lokantów wynosi odpowiednio: 3(Cl przy trzecim at węgla) 3(Br przy trzecim at węgla) 4(Br przy czwartym at węgla) 4(Cl przy czwartym at węgla) 5(Br przy piatym at węgla) + 6(CH3 przy szóstym at węgla) −−−−− 25 a gdy numerujemy atomy C od prawej do lewej to suma lokantów wynosi: 2( CH3 przy tzrecim at węgla) 3(Br przy trzecim at węgla) 4(Br przy czwartym at węgla) 4(Cl przy czwartym at węgla) 5(Br przy piątym at węgla) + 6(CH3 przy szóstym at węgla) −−−−− 23 czyli prawidłowa jest numeracja od strony prawej do lewej bo suma lokantów wynosi 23 teraz zajmujemy sie podstawnikami przypominam podstawniki to atomy lub grupy atomów podstawione za atomy wodoru wymieniamy je w kolejnosci alfabetycznej podając ich połozenie(lokanty) w przypadku kilku podstawników tego samego rodzaju stosujemy przedrostki tj di−(dwa podstawniki tego samego rodzaju),tri(trzy podstawniki tego samego rodzaju) tetra(4 podstawniki) itd W przypadku gdy mamy podstawniki różnego rodzaju np halogeny to jest(brom,chlor,jod) i grupy alkilowe to jest(np CH3−metylowa, C2H5−etylowa) musimy pamiętac o pierwszenstwie danego rodzaju podstawników, tj halogenów przed grupami alkilowymi. W naszym krzaku mamy takie podstawniki: halogeny(wg kolejnosci alfabetycznej): trzy atomy Br wiec (w nazwie stosujemy przedrostek tri+ bromo) przy 3,4,i 5 atomie węgla oraz dwa atomy chloru(w nazwie podajemy przedrostek di+ chloro) przy 4,5 atomie węgla Mamy tez grupe metylową przy 2 atomie węgla(pamiętamy ze podajemy ją po halogenach) zatem jak to zebrac do kupy nasz związek ma taką nazwe: 3,4,5−tribromo−4,5−dichloro−2−metyloheptan Przerwa na kawe
9 paź 22:42