Kosmiczne zadanie o graniastosłupie prostym
Golbini: Podstawą graniastosłupa prostego czworokątnego jest trapez równoramienny ABCD, w którym
|AD|=|BC|= 13 cm, odcinek |CD| = 11 cm, a odcinek |AB|=21 cm. Oblicz pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa jeżeli wiesz, że pole przekroju płaszczyzną zawierającą
przekątne przeciwległych podstaw jest równe 240 cm2.
9 paź 13:53
dero2005:

|AD| = |BC| = 13
|CD| = 11
|AB| = 21
y = 21−x = 21−5 = 16
h
2 = 13
2 − 5
2 = c
2 − 16
2
c = 20
h =
√132 − x2 = 12
H*c = 240 cm
2
H = 12 cm
| | 21+11 | |
Pc = 2* |
| *12 + 21*H + 11*H +2*13*H = −−−−− cm2
|
| | 2 | |
9 paź 14:29
Golbini: Dziękuję bardzo, źle zrobiłam rysunek i już wszystko źle

a jednak to łatwe zadanie.
9 paź 14:40