arcsin dziedzina funkcji i jej wykres.
Joasia: arcsin dziedzina funkcji i jej wykres.
Witam Proszę o pomoc w zadaniu

.
Muszę wyznaczyć dziedzinę funkcji, asymptoty i miejsca zerowe funkcji.
Dziękuję
9 paź 13:38
Joasia: | | 2 | |
Przepraszam, zaszła pomyłka. Funkcja to y=arcsin( |
| ) |
| | x | |
9 paź 13:40
Marta: Rowniez prosilabym o podanie rozwiazania.
9 paź 14:06
Jack:
jaka jest dziedzina arcsin(x)? Czy taka funkcja ma asymptoty? Czy ma miejsca zerowe?
9 paź 14:13
Joasia: | | 2 | |
dziedzine musimy sami znalezc. wiem tylko ze musimy zalozyc, ze: |
| nalezy <−1,1> |
| | x | |
9 paź 14:20
Jack:
| | 2 | |
no właśnie, czyli −1 ≤ |
| ≤1 (lecz x≠0, bo siedzi w mianowniku). Trzeba rozwiązać dwie |
| | x | |
nierówności. To samo miejsce zerowe funkcji arcsin(x) jest dla x=0, czyli dla argumentu
| | 2 | |
równego 0. W Twoim przypadku trzeba rozwiązać równanie |
| =0.
|
| | x | |
Jeśli chodzi o asymptoty dla zbadaj zachowanie w x=0 i na brzegach − inne punkty nie wchodzą w
grę.
9 paź 14:28
Joasia: A byłbyś tak dobry i rozwiązał mi całe zadanie? Bo siedzę nad tym o 2h i nie wiem jak się to za
to zabrać.
9 paź 14:31
Joasia: Nie ma chętnych?
9 paź 16:13
abc: √((arccos(x−y+2))/(arcsin(x+y+3)))
28 sie 20:13
abc:
28 sie 20:13
Mila:

D:
(x+2)*x≥0 i
(2−x)*x≤0
miejsca zerowe czynników
x=−2,x=0 i x=2, x=0
Patrz na ilustrację:
x≤−2 lub x≥2
odp.
x≤−2 lub x≥2
28 sie 20:57
asdf: @Mila
To zadanie sprzed 2 lat
28 sie 22:00
Mila:
No widzisz Marku jak nas lekceważą i wprowadzają w maliny.
Będę uważać, a rozwiązanie może komuś się przyda.
28 sie 22:33
asdf: a no

Proponuję dodać prosty skrypt przez Jakuba. Niech będzie zapisywana data założenia
postu, tzn: miesiąc i rok w formacie X−Y, gdzie: 1≤X≤12, Y > 2012. Aktualny miesiąc − T,
aktualny rok − U
Jeżeli T−X > 2 i U−Y = 0 lub gdy T−X < 10 i U−Y > 0 to wypisac komunikat: "Temat zalozony
więcej jak 2 miesiące temu"
28 sie 22:53