Obliczanie pracy przy przemieszczaniu
Adrian: Witam
Staram się rozwiązać zadanie, ale jestem prawie pewien, że wyszło mi źle gdyż nie jestem orłem
z fizyki... wyszło mi 95kJ
Treść zadania:
Na cząstkę działają równocześnie dwie stałe siły F1 = (2i + k)N i F2 = (4i + 4j − 5k)N,
przesuwając ją z punktu A(0, 0, 1)m do punktu B(10, 5, −1)m. Jaka praca została wykonana przy
przemieszczeniu tej cząstki?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,
Adrian
9 paź 13:29
Jakub: Wektor przesunięcia na między punktami A=(0,0,1) i B=(10,5,−1) ma współrzędne
→
AB = [10−0, 5−0, −1−1] = [10, 5, −2]
Siły działające na cząstkę to F1 = (2i+0j+0k)N i F2 = (4i+4j−5k)N ich wypadkowa to:
Fw = F1+F2 = ( (2+4)i + (0+4)j + (0−5)k )N = (6i+4j−5k)N
Wykonana praca to (z iloczynu skalarnego)
→ → →
W = Fw * s = [6, 4, −5] * [10, 5, −2] = 6*10 + 4*5 + (−5)*(−2) = 60 + 20 +10 = 90J
9 paź 16:20
Adrian: Ok wielkie dzięki za pomoc w sumie to tylko uznałem, że samo 'k' = 1 no i pomyliłem jednostki
9 paź 16:45