Geometria analityczna, trojkąt
Madamme: Dla jakich wartości parametru m trójkąt o wierzchołkach (−1,1) (3, −3) (m,m) ma pole równe 24?
9 paź 12:56
Eta:
A(−1,1), B(3,−3) , C(m,m)
→ →
| | 1 | |
P(ΔABC)= |
| |det(BA, BC)| det. −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych |
| | 2 | |
w jednym punkcie
→ →
BA=[−4, 4] , BC=[m−3,m+3]
→ →
det(BA, BC)= −4*(m+3) −4*(m−3) = −8m
| | 1 | |
to: |
| *|−8m|= 24 => 8|m|=48 => |m|= 6 => m= 6 lub m= −6 |
| | 2 | |
9 paź 13:18
dero2005:
|xA,yA,1|
|xB,yB,1| =24 = 12|xA*yB+xB*yC+xC*yA−xC*yB−xA*yC−xB*yA|
|xC,yC,1|
xA = −1 yA = 1
xB = 3 yB = −3
xC = m yC = m
9 paź 13:25
Eta:
9 paź 13:31