Równanie kwadratowe z parametrem
Paweł: Dla jakich wartości m równanie:
mx2+(m+1)x+m+2=0
ma dwa różne rozwiązania?
9 paź 12:42
Grześ: Warunki:
m≠0
Δ>0
Licz
9 paź 12:43
Paweł: Nie byłem na tych lekcjach nic z tego nie kumam
9 paź 13:03
Renia: Grześ podał Ci już warunki.
Wzór na Δ powinieneś znać...
Δ=b2−4ac
u Ciebie
a=m
b=m+1
c=m+2
Zatem Δ=(m+1)2−4*m*(m+2)=m2+2m+1−4m2−8m=−3m2−6m+1
Δ>0
więc
−3m2−6m+1>0
z tego znowu liczysz deltę... i ustalasz rozwiazanie
9 paź 13:17
Paweł: dziekuje już ogarniam
9 paź 13:24