Geometria analityczna, okrąg
Madamme: Oblicz promień okręgu stycznego jednocześnie do prostych y = x +2 i y = x + 6.
Proszę o jakąś wskazówkę! Pomoc! Próbowałam to wyliczyć z odległości od środka do jednej i
drugiej prostej, ale jakoś mi nie wychodzi...
9 paź 12:39
dero2005:
gdzie
d − odległość dwóch prostych równoległych
b
1 = 2
b
2 = 6
a = 1
9 paź 13:02
Madamme: to jest wzór na odległość pomiędzy prostymi? dzięki
9 paź 13:08
Madamme: kurcze, nie doczytałam opisu− juz sama sobie odpowiedzialam. przepraszam
9 paź 13:09