proszę o pomoc
smutna: 21=3(1+Ix+1I) i I4-xI>5
(x-1)do2+(y+3)do2=16
-8
y=--------------
x
10 mar 13:18
Eta:
Napisz dyspozycję do zadania!
Ten drugi przykład : to ma być układ równań ?
10 mar 13:21
smutna: 1.Rozwiąż równanie i nierówność. a: 21=3(1+Ix+1I) i b: I4-xI>5
2.Sporządź wykresy równań:
a: (x-1)do2+(y+3)do2=16
-8
b: y= --------
x
10 mar 16:08
smutna: Czy ktoś mi pomorze?
13 mar 14:08
Poziom: 1a
21=3(1+|x+1|) /:3
7=1+|x+1| /-1
6=|x+1|
6=(x+1) lub 6=-(x+1)
x=5 lub 6=-x-1
7=-x
x=-7
1b
|4-x|>5
4-X>5 oraz 4-x<-5
-x>1 oraz -x<-9
x<1 oraz x>9
x∈(-
∞,1)u(9,
∞)
nie da się to rysować więc Ci tylko powiem jak zrobić rysunki.
w podpunkcie a do narysowania jest okrąg
(x-a)
2+ (y-b)
2=r
2
a i b to współrzędne przesunięcia środka okręgu względem środka układu współrzędnych.
zatem
jeżeli x-a=x-1 to a=1 i po osi x przesuwamy o jeden w prawo przy kartezjańskim układzie
(takim jak jest w szkole)
oraz y-b=y+3 to b=-3 i przesuwamy o 3 do dołu śodek okręgu. środek już wyznaczony
r
2=16 więc r=4
zatem rysujemy okrąg o promieniu 4 w punkcie (1,-3)
drugi rysunek to hiperbola (to takie krzywe przygięte w w połowie w stronę środka układu
(nigdy nie dotykają osi układu) z minusem na górze rysujemy w ćwiartce II i IV a
rysowanie jest bardzo proste podstawiasz pod x jedynkę i liczysz ile wyjdzie y później
podstawiasz 2 i 4 i 1/2 i 1/4 możesz też 8 i 16 i wyliczone punkty zaznaczasz na
wykresie po czym po drugiej stronie rysujesz symetrycznie względem początku układu.
pozdrawiam
13 mar 14:42
Magda Z:
Poziom prawie ... jak u "profesorka"
13 mar 14:47
cometa:
14 mar 00:15
smutna: dzięki za pomoc,ale jak ktoś szkołę skończył ponad 20 lat temu to już niewiele
pamięta.dzięki i pozdrawiam.
14 mar 14:45