matematykaszkolna.pl
Pomocy! Proszę! HipHopFan: Mam takie zadanie na chemie, tak wiem że to forum matematyczne ale pisze tutaj bo wiem że tutaj się ktoś inteligentny znajdzie tak więc zadanie brzmi "Reaktywność poszczególnych atomów wodoru w alkanach maleje w raz z ich rzędowością w stosunku III rzed : II rzed : I rzed = 4,43: 3,25 : 1 Obliczyć procentowy skład wagowy mieszaniny monochloropochodnych otrzymywanych w reakcji a) propan z bromem b) izobutan z chlorem Wskazówka: ilość powstającej chloropochodnej zależy też od liczby atomów wodoru o danej rzędowości np CH3−CH2−CH2−CH3 zawiera 6 wodorów I rzed i 4 wodory II rzed. Stosunek molowy produktów chlorowania wyniesie : 1 chlorobutan/ 2 chlorobutan = 6*1/4*3,25 " Będę ogromnie wdzięczny jak ktoś pomoże
9 paź 10:19
Mateusz: CH3−CH2−CH3 propan teraz okreslamy ktore atomy węgla są pierwszorzędowe a które drugorzędowe(chyba wiesz jak to okreslic) zeby okreslic ile mamy do podstawienia at wodoru przy I−rzędowych mamy ich az 6 natomiast II−rzędowych tylko dwa z podanego stosunku reaktywnosci wynika ze at wooru ktore znajdują się przy pierwszorzędowych at węgla reagują z szybkoscią 6*1natomiast at wodru ktore znajdują się przy drugorzędowym at węgla reagują z 3,25*2 szybkoscią czyli znamy juz szybkosc podstawiania posczegolnych at wodoru tak dalej teraz trzeba obliczyc sumaryczną szybkosc podstawiania(12,5) i z prostej proporcji okreslic skład procentowy. z izobutanem robisz analogicznie jak napisałem poradzisz sobie czy nie za bardzo
9 paź 11:30
HipHopFan: wiesz co z "a" sobie poradziłem a z "b" zrobie potem WIELKIE DZIĘKI!
9 paź 11:55
Mateusz: Jak tak to dobrze. Nie ma za co emotka
9 paź 12:29
HipHopFan: a posłuchaj jeszcze takie jedno pytanie użyłeś słów "szybkosc podstawiania posczegolnych at wodoru" czyli o co chodzi dokładnie z tym podstawianiem? ze w miejsce danego atomu wodoru wstawiam w tym wypadku atom bromu czy jak?
9 paź 12:34
Mateusz: rysunektak to wynika z tzw nierównocenności przejawia sie to w praktyce rozną reaktywnoscią a ich podstawienie prowadzi do otrzymania roznych produktów na przykładzie propanu jak widać w propanie nie wszystkie at wodoru są rownocenne dlatego powstają dwa produkty ktore są izomerami połozeniowymi(roznią się połozenie podstawnika−ów) oczywiscie w obu produktach dopisz + HCl mi sie juz w okienku nie zmiesciłoby
9 paź 13:20
HipHopFan: tak, tak wiem że ma być HCl stary geniusz jestes dzięki wielkie
9 paź 13:23
Mateusz: Nie ma za co emotka Mowiąc prosciej mozemy w propanie wyroznic dwie grupy at wodoru w grupach CH3 i CH2(i odpowiadające im rzędowosci) atomy wodoru nalezace do jednej grupy są rownocenne względem siebie, ale nierownocenne w stosunku do atomów wodoru z drugiej grupy i przejawia się to tym czym napisałem post wyzej rozną reaktywnoscią emotka
9 paź 13:29