potęgowanie
Ola: Kochani bardzo proszę o pomoc, zadanie niby takie proste a jednak mi nie chce wyjść. Macie
pomysł jak to zamienić albo coś aby się ładnie skróciło
| 496 * 92 * 815 *4 | |
| |
| 282 * 32U | |
9 paź 10:06
Ola: to " U " na końcu jest tam przez przypadek, jakby co. Jego tam ma nie być
9 paź 10:08
krystek: rozpisz 496=(72)6
282=(7*4)2= 72*42
815=(92)5
9 paź 10:17
brus:
Czy Ty Olu jesteś naprawdę aż tak tępa, że nie wiesz, że 49 = 7*7, 28 = 4*7, 9 = 3*3 ?,
a może to zwykłe lenistwo i czekasz, aż ktoś stosując elementarną tabliczkę mnożenia
na poziomie najniższych klas szkoły podstawowej wykona za Ciebie działania? Dramat
9 paź 10:25
Ola: nie oceniaj ludzi nie znając ich. bo to że 72 to 49 to każdy wie ...
9 paź 10:40
Eta:
| (72)6*92*(92)5 | | 712*92*910*4 | |
| = |
| = |
| 42*72*9 | | 42*72*9 | |
9 paź 10:47