proszę o pomoc
m: wyznacz wspólczynniki
monia: wyznacz takie współczynniki abc aby W(x) = P(x), gdy: W(x) = 6x2 − 23x + 29x − 12 i P(x)
=
(x−1) (ax2 + bx + c)
9 paź 09:45
Eta:
sprawdź czy dobrze przepisałaś W(x) =?
9 paź 10:36
x: W(x) = P(x), gdy: W(x) = 6x2 − 23x + 29x − 12 i P(x)
=
(x−1) (ax2 + bx + c)
9 paź 10:53
x: W(x) = P(x), gdy: W(x) = 6x2 − 23x + 29x − 12 i
P(x) =(x−1) (ax2 + bx + c)
9 paź 10:55
Eta:
Myślę,że jednak taki ma być: P(x)= 6x3−23x2+29x−12
9 paź 10:57
x: no jednak tak ja podałam
9 paź 10:58
Eta:
W(x)= 6x2+6x−12 = 0*x3+6x2+6x−12
P(x)= ax3+bx2+cx−ax2−bx−c= ax3+(b+c)x2+(−a−b)x−c
W(x)=P(x)
to a=0 b+c=6 −a−b=6 −c= −12
dokończ .........
9 paź 11:05
x: nie rozumiem tego wcale więc raczej nie dokończę...
9 paź 11:11