Funkcja kwadratowa z parametrem
Nowa: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = x
2 + (3m−2)x +m +2. Wyznacz w zależności od parametru m
| | 1 | | 1 | |
wzór funkcji g(m) = |
| + |
| , gdzie x1 i x2 są różnymi miejscami zerowymi |
| | x1 | | x2 | |
funkcji f oraz podaj zbiór wartości funkcji g.
Wiem, że to zadanie ostatnio było na forum, z tym, że zostało źle rozwiązane

Jestem ciekawa
jak z tym poradzi sobie Godzio
8 paź 23:58
Trivial: Go! Go! Godzio!
8 paź 23:59
Nowa: Ty też możesz się pogłowić nad tym
9 paź 00:00
Trivial:
To proste zadanko.
9 paź 00:00
Nowa: Hahaha zobaczymy. Dawaj dawaj. Poprawną odpowiedź mam jak coś
9 paź 00:01
Trivial:
Najpierw:
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | | | | b | |
g(m) = |
| + |
| = |
| =Viete= |
| = − |
| . |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | | | c | |
Potem założenie Δ > 0, bo 2 różne pierwiastki no i to by było na tyle.
9 paź 00:03
Nowa: No właśnie nie

Wyznacz mi poprawnie dziedzinę i zbiór wartości.
9 paź 00:04
Trivial:
No jak to nie...
Δ = (3m−2)2 − 4(m+2) = ... > 0 ⇒ m∊...
No i jeszcze c>0, bo jest w mianowniku m+2> 0 ⇔ m > −2.
9 paź 00:08
Nowa: Po co c>0 ?
9 paź 00:10
Nowa: c ≠ 0 jak już
9 paź 00:11
Trivial: Miało być ≠ 0, sorry.
9 paź 00:11
Basia:
to naprawdę łatwe zadanko
| | x2+x1 | | | | 2−3m | |
g(m) = |
| = |
| = |
| |
| | x1*x2 | | | | m+2 | |
co można jeszcze przekształcić do postaci
| | 3m−2 | | 3(m−23) | | 3(m+2−2−23) | |
g(m) = − |
| = − |
| = − |
| = |
| | m+2 | | m+2 | | m+2 | |
| | 3(m+2) − 83 | | 8 | |
− |
| = −3 + |
| |
| | m+2 | | 3(m+2) | |
reszta to już banał:
dziedzina z warunków:
1. m+2≠ 0
2. Δ>0 (bo mają być dwa różne miejsca zerowe)
3. x
1≠0 i x
2≠0 ⇔ x
1*x
2≠0 ⇔ m+2≠0 (czyli to się pokrywa z warunkiem 1)
9 paź 00:11
Nowa: No a zbiór wartości?
9 paź 00:12
Nowa: Źle przekształciłeś funkcję tak w ogóle.
9 paź 00:13
Basia:
a po co Ci przekształciłam tę funkcję do postaci funkcji homograficznej ?
właśnie po to żebyś sobie zbiór wartości określiła
R \ {−3}
9 paź 00:14
Nowa: | | 2 | |
4. przekształcenie jest błędne, bo jak wyciągniesz z nawiasu −2 |
| to będzie − 8, a nie − |
| | 3 | |
9 paź 00:15
Basia:
a umiesz Ty liczyć w ogóle ?
9 paź 00:15
Nowa: I błąd. Zbiór wartości jest źle wyznaczony.

Uwzględniłaś dziedzinę?

Bo wydaje mi się, że
nie.
9 paź 00:16
Basia:
nie ma znaczenia; nawias za wcześnie sobie opuściłam
zbiór wartości jest bez zmian
9 paź 00:17
Nowa: Hahah kto tu nie umie liczyć...
| | −3m+2 | | −3(m+2)+8 | | 8 | |
g(m) = |
| = |
| = |
| − 3 |
| | m+2 | | m+2 | | m+2 | |
9 paź 00:17
Basia:
szczerze mówiąc wcale jej nie liczyłam, nie chciało mi się
9 paź 00:18
Nowa: No właśnie. I wprowadziłabyś ludzi w błąd...
9 paź 00:20
Nowa: Co Trivial ucichłeś?
9 paź 00:22
Basia:
Nie wprowadziłabym, bo nie rozwiązywałabym do końca;
wyłącznie wskazówki
9 paź 00:27
Trivial: ucichłem, bo nie czytałem na bieżąco.
9 paź 00:29
Nowa: Tylko, że daje się prawidłowe wskazówki, a nie błędne

Jak się nie wie to się nie mówi. A
dodałam to zadanko, bo jest ciekawe i można to na korkach wykorzystać, a byłam ciekawa jak je
Godzio rozwiąże...
9 paź 00:30
Problemowa: Hahaha to ja dodałam to zadanko wcześniej. I faktycznie był błąd... Pani mnie w szkole
poprawiła i Nowa ma rację. Zbiór wartości trzeba wyznaczyć bazując na dziedzinie.
9 paź 00:34
Problemowa: | | 2 | |
Wzór funkcji Nowa dobrze wyznaczyła. Z dziedziny wynika, że m ∊ (−∞,−2)∪(−2, − |
| )∪(2,∞) |
| | 9 | |
9 paź 00:38
Problemowa: No i z tego wynika, że ZWg(m) = (−∞, −3)∪(−3, −1)∪(1,5 ; ∞)
9 paź 00:40
Nowa: No Problemowa − dobre rozwiązanie
9 paź 00:53
Godzio:
Spóźniłem się
9 paź 01:10