Prawdopodobieństwo klasyczne
Justysia- błagam o pomoc: W pudełku jest 15 losów w tym 5 wygrywających, wyciągamy jednocześnie 4 losy. Jakie jest
prawdopodobieństwo że:
a) 2 losy będą wygrywające
b) co najmniej 1 los jest wygrywający.
Błagam o pomoc
10 mar 12:44
Eta:
Liczymy tak;
15 --- ilość wszystkich losów , 5 --- wygr. to 10 --przegryw.
15! 11! * 12*13*14*15
mocΩ= C154 = --------------- = ------------------------- =
4! * 11! 11! * 1*2*3*4
= 1*13* 7 *15 ( po skróceniu
mocΩ= 1365
ad. a) mocA = C52*c102 = oblicz......
P(A) = mocA / mocΩ podstaw i oblicz
adb)
B --- co najmniej jeden wygryw.
B' --- wsztstkie przegryw. ( to zdarzenie przeciwne do B
mocB' = C104 --- oblicz
P(B) = 1 - P(B') --- podstaw i policz , to już proste obliczenia
Powodzenia!
10 mar 13:18