takie z indukcji Proszę o wytłumaczenie jak zrobić
romanooo: 1) a
3+2
3+...+n
3 = (1+2+...+n)2 , n∊N
| | (n+1)(4n2+8n+3) | |
2) 12 + 32+52+...+(2n+1) = |
| , n∊N |
| | 3 | |
8 paź 23:46
romanooo: 1) 13 + 23+...+ n3 = (1+2+...+n)2 tak ma być
8 paź 23:48
Trivial: Może być nie z indukcji?
8 paź 23:56
Basia:
ad.1
1
o
n=1
L = 1
3 = 1
P = 1
2 = 1
L=P
2
o
Z: 1
3+2
3+....+n
3 = (1+2+...+n)
2
T: 1
3+2
3+....+n
3+(n+1)
3 = (1+2+...+n+(n+1))
2
dowód:
(to bardzo łatwo udowodnić)
zatem
| | (n+1)(n+2) | |
1+2+...+n+(n+1) = |
| |
| | 2 | |
stąd wynika, że możesz zmienić postać Z: i T: tak:
| | n2(n+1)2 | |
Z: 13+23+....+n3 = |
| |
| | 4 | |
| | (n+1)2(n+2)2 | |
T: 13+23+....+n3+(n+1)3 = |
| |
| | 4 | |
no a z tym już chyba powinieneś sobie poradzić
próbuj, a jeżeli nie dasz rady napisz
9 paź 00:01
Vax: 1)
| | | |
Tezę można równoważnie zapisać jako | 2 = 13+23+...+n3 |
| | |
Rozpatrzmy kwadrat n x n. Znajdźmy ilość prostokątów, jakie da się utworzyć z punktów kratowych
tego kwadratu. Skoro bok kwadratu ma długość n, to ilość punktów kratowych na tym boku wynosi
| | | |
n+1, więc ilość 2 prostych poziomych można wyznaczyć na | sposobów, tak samo ilość 2 |
| | |
| | | |
prostych pionowych można wyznaczyć na | sposobów, 2 proste pionowe i poziome |
| | |
| | | |
jednoznacznie wyznaczają prostokąt, więc wszystkich takich prostokątów będzie | 2, |
| | |
jest to nasza lewa strona. Przejdźmy teraz do 3 wymiaru i utwórzmy z naszego kwadratu nxn,
sześcian o wymiarach n x n x n, mamy więc znaleźć ilość sześcianów o wierzchołkach w punktach
kratowych, znajdujących się w tym sześcianie. Na początku weźmy najmniejszą możliwą krawędź −
1. Wtedy ilość takich sześcianów jest równa objętości danego sześcianu czyli n
3, teraz
bierzemy krawędź o jedną jednostkę większą − 2, takich sześcianów będzie tyle, ile wynosi
objętość sześcianu o 1 jednostkę mniejszą niż naszego, czyli (n−1)
3, analogicznie ilość coraz
większych sześcianów będzie wynosiła odpowiednio (n−2)
3, (n−3)
3 , ... , 2
3 , 1
3, tak więc
| | | |
| 2 = n3 + (n−1)3 + ... + 23 + 13, cnd. |
| | |
9 paź 00:41
romanooo: trivial, a mozesz pokazac opcje bez indukcji

? ja mam wyklady po angielsku i czasem srednio
ogarniam, ale będzie lepiej
9 paź 13:02