.
Asia: bardzo prosze o pomoc z czterema zadankami, robie powtorki przed maturą moge cos z tymi sobie
poradzic mimo,ze wydają sie proste. Z góry dziękuję za pomoc
| | −5−√13 | |
1. Liczba a = |
| jest pierwiastkiem rownania 3x2+5x+1 = 0 . Zatem
|
| | 6 | |
a) 3a
2 + 5a +1 >0
b) 3a
2 + 5a+1 < 0
c) 3a
2 + 5a+1 ≤ 0
d) 3a
2 + 5 a >0
2. jaka jest liczba niewymiernych pierwiastkow rownania (x
4 − 4)(x
2+4x+1) = 0 ?
3. Rozwiaz rownanie 4x
2 − 16 = 1
4. Rozwiaz rownanie x
3 + 7x
2 − 21x − 27 = 0
8 paź 23:17
Basia:
wskazówki:
ad.1
co to znaczy, że jakaś liczba a jest pierwiastkiem równania ?
ad.2
po prostu rozwiąż równanie i policz ile masz pierwiastków niewymiernych
zauważ, że x4−4 = (x2)2 − 22 i zastosuj odpowiedni wzór skróconego mnożenia
ad.3
4x2 − 17=0
(2x)2 − (√17)2 = 0
zastosuj odpowiedni wzór skróconego mnożenia
ad.4
zauważ, że 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3 + 7x2 − 21x − 27
czyli ten wielomian dzieli się przez x−3
albo
(x3−27) + (7x2−21x) = 0
(x3 − 33) + 7x(x−3) = 0
(x − 3)(x2+3x+9) + 7x(x−3)=0
dokończ
8 paź 23:34
Gustlik: ad 1 Wskazówka:
ad a do c) Skoro a jest pierwiastkiem równania 3v
2 + 5x +1 to f(a)=3a
2 + 5a +1=0, zatem odp.
c).
ad 2).
(x
4 − 4)(x
2+4x+1) = 0
(x
2−2)(x
2+2)(x
2+4x+1) = 0
(x−
√2)(x+
√2)(x
2+2)(x
2+4x+1) = 0
Mamy: x=
√2 i x=−
√2, a więc już dwa pierwiastki niewymierne, czynnik x
2+2 nie ma
pierwiastków.
Z ostatniego czynnika liczymy deltę:
Δ=16−4*1*1=16−4=12
√Δ=2
√3
A więc czynnik kwadratowy ma również dwa pierwiastki niewymierne. Zatem liczba niewymiernych
pierwiastków =4.
ad 3)
4x
2−16=1
4x
2=17 /:4
x=U{
√17{2} lub x=−U{
√17{2}
ad 4) Rozwiaz rownanie x
3 + 7x
2 − 21x − 27 = 0
"Kandydaci" na pierwiastek to dzielniki 27 (wyrazu wolnego):
+−1, +−3. +−9, +−27
Rozkładam wielomian na czynniki schematem Hornera:
1 7 −21 −27
1 1 8 −13 −40
−1 1 6 −27 0
x=−1 jest pierwiastkiem
Otrzymuję:
(x+1)(x
2+6x−27)=0
Rozwiązuję funkcję kwadratową z drugiego nawiasu:
Δ=36−4*1*(−27)=144
√Δ=12
Odp: x=−9 v x=−1 v x=3
8 paź 23:35
Asia: Dziekuje bardzo za pomoc! Wszystko ok, tylko nie rozumiem jednego. W zadaniu trzeciw
przerzucilam sobie ta 1 na lewa strone i zostalam rownanie kwadratowe, wyliczylam delte, ktora
wynosi 272 i wtedy w liczniku nie bedzie √17, dlaczego nie wychodzi tak?
9 paź 00:03
Gustlik: Asiu, w niezupełnych równaniach nie ma sensu liczyć delty, bo deltą jest dłużej.
Ale jak chcesz to możesz deltą, błędu nie będzie, tylko współczynnik przy "brakującym"
składniku jest równy 0.
4x
2−17=0, zatem a=4, b=0, c=−17
Δ=0
2−4*4*(−17)=272
√Δ=
√272=4
√17
| | −0−4√17 | | √17 | | −0+4√17 | | √17 | |
x1= |
| =− |
| , x2= |
| = |
| , masz te same pierwiastki, co |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
"skróconą" metodą, a o ile liczenia więcej, jeszcze duża liczba pod pierwiastkiem w delcie i
zabawa w rozkład liczby na czynniki, żeby wyłączyć czynnik przed pierwiastek.
A czas leci

! Na maturze jest on cenniejszy niż 6−tka w LOTTO

!
272 | 2
136 | 2
68 | 2
34 | 2
17 |17
1 |
9 paź 00:28
jaga: 42= 16
25 maj 14:54
jaga: Bardzo prpsze o pomoc
25 maj 14:58
Vizer: Co tu jest do pomocy? Widzę tu tylko stwierdzenie faktu.
25 maj 14:59
Kaja: jaga a w czym konkretnie potrzebujesz pomocy?
25 maj 14:59
jaga: zeby mi to obliczyc delte ?4=16
25 maj 15:01
Kaja: jaga napisz może całą treść zadania, bo tu nie widzę u Ciebie żadnego równania.
25 maj 15:02
jaga: 42=16 z tego musze obliczyc delte?
25 maj 15:03
Kaja: tylko, że to nie jest równanie. deltę liczy się z równania kwadratowego.
25 maj 15:08
Kaja: a czy czasem nie miało to wyglądać tak: 4x2=16?
25 maj 15:09
xxx:
Niema problemu, tylko musisz wpierw wyliczyć deltę z
2*2=4
a potem już z górki.
25 maj 15:10
jaga: Kaja dasz rade?
25 maj 15:12
jaga: tak to mialo wygladac 4x2=16
25 maj 15:12
Kaja: 4x
2−16=0
a=4 b=0 c=−16
Δ=b
2−4ac=0−4*4*(−16)=256
√Δ=16
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| =−2 x2= |
| =2 |
| | 2a | | 2a | |
25 maj 15:15
Kaja: można też było łatwiej to rozwiązać:
(2x)2−42=0
(2x−4)(2x+4)=0
2x−4=0 lub 2x+4=0
2x=4 lub 2x=−4
x=2 lub x=−2
25 maj 15:16
jaga: i co?
25 maj 15:17
Kaja: i to już jest rozwiązane równanie
25 maj 15:18
Kaja: deltę masz policzoną wyżej, tak jak chciałaś
25 maj 15:18
jaga: jak jestes tak kochana to moze mi jeszcze to rozwiazesz . Bo matma to jest dla mnie czarna
magia
x2−16≥0
x2≤25
X2−6xplus5≤0
25 maj 15:23
Kaja: (x−4)(x+4)≥0
x∊(−∞,−4>∪<4,+∞)
x2≤25
x2−25≤0
(x−5)(x+5)≤0
x∊<−5,5>
x2−6x+5≤0
Δ=36−20=16
√Δ=4
x1=2 x2=5
x∊<2,5>
25 maj 15:28