obj
hubert05:

wiem że rysunek trochę słaby, ale może się uda

Wyznacz x, jeśli objętość bryły którą tworzy ta konstrukcja jest równa 24 dm
3 wzór na
objętość: −4x
3 + 28x
2
8 paź 23:11
Eta:
x>0
−4x3+28x2=24 /: (−4)
x3−7x2+6=0
x3−x2−6x2+6=0
x2(x−1) −6(x2−1)=0
x2(x−1)−6(x−1)(x+1)=0
(x−1)(x2−6x−6)=0
dokończ ..........
8 paź 23:22
hubert05: x1=1 a z drugiego delta mi wychodzi 60.. i jeden x się zgadza a drugi nie a powinno tylko być
x=1
9 paź 08:57
Eta:
Uwzględniasz założenia:
8−x >0 i 6−2x>0 i x>0=> x€ (0,3)
9 paź 10:40