Kombinatoryka
Marek : Sekretarka wkłada imienne zaproszenia do zaadresowanych kopert, po jednym do każdej koperty.
Na ile sposobów może włożyć 3 zaproszenia do 3 kopert tak, aby żadne zaproszenie nie trafiło do
właściwej kopert? Na ile sposobów może włożyć 4 zaproszenia do 4 kopert, tak, aby żadne
zaproszenie nie trafiło do właściwej kopert?
8 paź 22:07
Basia:
dla n=3 to proste
z
1 musi być w k
2 lub w k
3
czyli:
z
1 w k
2 i musi być z
3 w k
1 i z
2 w k
3
z
1 w k
3 i musi być z
2 w k
1 i z
3 w k
2
innych możliwości nie ma czyli N
3 = 2
ale dla n=4 to już tak łatwo nie pójdzie; trzeba by szczegółowo rozpisywać
może tak:
wszystkich możliwości jest 4*3*2*1
i odjąć:
− dokładnie jedno we właściwej 4*N
3=4*2 = 8
| | | | 4! | | 3*4 | |
− dokładnie dwa we właściwych | *1= |
| = |
| = 6 |
| | | 2!*2! | | 2 | |
− dokładnie trzy we właściwych − niemożliwe czyli 0
| | | |
− dokładnie cztery we właściwych | = 1 |
| | |
czyli będzie:
24 − 8 − 6 − 0 − 1 = 9
czyli N
4 = 9
ogólnie to byłby wzór rekurencyjny
| | | | | | | | | |
Nn = n! − [ | *Nn−1 + | *Nn−2 + | *Nn−3 +...+ | *N2 + 1 ] |
| | | | | |
przy czym N
2=1
9 paź 00:57