znajdź punkt
ulaat: Punkty A=(-2,-6) i B=(2,6) są wierzchołkami trójkąta ABC, w którym AC=BC. Promień okręgu
opisanego na tym trójkącie równa się 2√10. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
10 mar 12:31
Bogdan:
Dzień dobry.
Rozwiązuję
10 mar 13:42
Bogdan:
Środek S okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o promieniu długości
R = 2√10 leży na prostej zawierającej wysokość tego trójkąta opuszczoną z wierzchołka
C na bok AB. Ta jest symetralną boku AB. Wyznaczamy więc punkt D, będącym
środkiem odcinka AB.
D = ((-2 + 2)/2 ; (-6 + 6)/2) = (0, 0).
|AD| = |DB| = √(-2 - 0)2 + (-6 - 0)2 = √40 = 2√10.
Stwierdzamy, że |AD| = |DB| = R, czyli średnica okręgu opisanego na trójkącie ABC
jest bokiem AB tego trójkąta.
Jeśli trójkąt jest wpisany w okrąg i jeden z jego boków jest średnicą tego okręgu, to
ten trójkąt jest prostokątny, a bok trójkąta będący jednocześnie średnicą okręgu
opisanego na nim jest przeciwprostokątną trójkąta.
Wobec tego trójkąt ABC jest prostokątny oraz |CD| = R = 2√10.
Czy te informacje są wystarczające do samodzielnego zakończenia rozwiązania zadania?
Spróbuj.
10 mar 13:58
ulaat: Właśnie mój problem polega na tym, że nie wiem jak dalej zrobić, jak wyznaczyć
współrzędne wierzchołka C. Wiem, że jest to trójkąt prostokątny i równoramienny ale
chyba nie wystarczy, że zaznaczę na rysunku. Jak mogę wyliczyć jego współrzędne?
10 mar 14:10
Bogdan:
1. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej zawierającej punkty A, D, B
i przechodzącej przez punkt D(0, 0). Na tej prostej leży rownież punkt C.
2. Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, środek tego okręgu leży
w punkcie D = (0, 0).
3. Rozwiąż układ równań, w którym jednym równaniem jest równanie proste wyznaczonej
w punkcie 1., drugie równanie jest równaniem okręgu wyznaczone w punkcie 2.
Rozwiązaniem tego układu równań będą dwa punkty: C1 i C2. Te punkty są
rozwiązaniem zadania.
To są proste obliczenia, chociaż trochę żmudne. Powodzenia.
10 mar 14:22
Eta: Witam!
Można też tak:
ponieważ środkiem tego okręgu jest S(0,0) r= 2√10
to okrąg ma równanie:
x2 +y2 = 40 bo r2 = 40
Prosta zawierająca bok AB
ma równanie y = ax ( bo przechodzi przez (0,0)
i przez punkty A i B
podstawiając za xA = -2 yA = -6 obliczysz a = 3
zatem równanie tej prostej ma postać:
pr. AB : y= 3x prosta CS zawiera wysokość tego trójkata
czyli jest prostopadła do pr. AB
więc pr. CS ; y = (-1/3)x bo przechodzi przez S(0,0)
rozwiąz układ równań:
x2 + y2 = 40
y= (-1/3)x otrzymasz dwa takie punkty C1 i C2
powinny Ci wyjść C1 ( 6, - 2) C2 ( - 6, 2)
10 mar 14:26
Eta: Witam Bogdanie!
Przepraszam ,że się "wcięłam"

Pozdrawiam!
10 mar 14:27
Bogdan:
Witam Eto. Właśnie ten układ równań sugerowałem ulaatowi.
Pozdrawiam
10 mar 14:40
ulaat: Dziękuję bardzo

czyli jest tak jak myślałam, trochę liczenia
10 mar 14:50