Morrigan: nie wiem, czy to tak powinno iść, ale na początek z ctg można zrobic
cossin, co by dało:
4*cos
2α/sin
2α ale dzisiaj nie mam głowy do tego, tym bardziej nie chcę cię w błąd wporowadzać

... ale ten początek powinien już coś ruszyć dalej... potem jak masz te pod
pierwiastakimi, to usuń niewymierności z mianownika...
√1+cosα*
√1−cosα
________________ * blablabla = 4*blabla
1− cosα
i tak mniej więcej chyba to powinno iść dalej...
jak ktoś to potrafi łatwiej wytłumaczyć, lub widzi błąd po mojej stronie, to neich napisze
Eta:
Można też tak:
ze znanych wzorów
| | α | | α | |
1+cosα= 2cos2 |
| , 1 −cosα= 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
oraz cos2α= cos
2α−sin
2α , sin2α=2sinα*cosα
dla ułatwienia zamiast α piszę
a
| | 2cosa | |
= ( |
| )2= (2ctga)2= 4ctg2a |
| | sina | |
L=P