jestem otwarty na kosmos
+/-: wyznacz wszystkie wartości parametru k , dla których rozwiązanie układu równań:
{2x−5y=k−1
{x−y=2k+1
jest parą liczb dodatnych
... trzy niewiadome xd i jak się za to zabrać

to zadanie normalnie kosmos xD
co prawda " jestem otwary na kosmos ! jednoczy się czas i miejsce przeznaczenie nasze serca,
chce Ci podarować słońce, każdego dnia nowy początek " ach matematyko !
8 paź 21:33
Grześ: są dwie niewiadome

parametr k jest ustaloną wartością, którą trzeba obliczyć

Najlepiej policz wyznacznikami z gotowych wzorów
Po otrzymaniu x i y względem parametru "k", oblicz:
x>0
y>0
Jako układ

Pisz jak to liczysz
8 paź 21:36
+/-: nie liczę bo nie czają xD .. kurde jest sobotni wieczór a ja od rana przy matmie xD i w dodatku
ostatnie zadanie mnie rozłożyło
8 paź 21:38
krystek: Nie nawijaj ,że cały dzien liczysz !
8 paź 21:40
+/-: jak mam wyznaczyć x i y

przecież tam jest jeszcze to k i co mam sobie z nim zrobić ?
8 paź 21:40
Grześ: podałem Ci schemat rozwiązania, pozostało samo liczenie.. gościu.. pokaż, że chcesz zrobić to
zadanie..
Ja też np. cały dzień przy nauce siedze i nie marudzę... dalej, jedziemy z tym zadankiem
8 paź 21:41
Grześ: przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem mój post 21:36.
Nie rozumiesz co to parametr chyba?
8 paź 21:41
+/-: poważnie z przerwą na obiad i 30minutowymi zakupami xD ... niestety zadali nam tyle z matmy że
siedze i robie

bo jutro nie będę miał kiedy a wiadomo w ciągu tygodnia jakos mi to umkło

no to teraz się na weekend nazbierało
8 paź 21:43
+/-: nie marudze

tylko mam dość . ale dobra zaciskam zęby i jakos to robie
8 paź 21:44
+/-: zerknijcie czy może być bo do czegoś takiego doszedłem
x=3k +2
y= k+1
hm...? chyba ok
8 paź 21:46
Grześ: tak, jest ok

Teraz rozwiąż zadany układ przeze mnie w poście 21:36
8 paź 21:48
Eta:
ok
8 paź 21:48
+/-: hm...
3k+2>0
k+1> 1
dobrze sobie to wykombinowałem ? dalej już jakoś pójdzie
8 paź 21:49
+/-: k +1 >0
8 paź 21:49
Grześ: tak, dobrze

Policz zbiór wartości parametru "k", który spełnia obie nierówności
8 paź 21:49
+/-: dobra, dziękuje dobrzy ludzie

. I miłego wieczoru
8 paź 21:50
Grześ: nie ma za co, widzisz, jak ładnie zadanko zrobiłeś/aś?

Miłego wieczorka, powodzenia przeze wszystkim
8 paź 21:51
zbyn!o:
2x−y=k
x+y=2k+3
rozwiaze mi to ktos
10 paź 18:02