matematykaszkolna.pl
jestem otwarty na kosmos +/-: wyznacz wszystkie wartości parametru k , dla których rozwiązanie układu równań: {2x−5y=k−1 {x−y=2k+1 jest parą liczb dodatnych ... trzy niewiadome xd i jak się za to zabrać to zadanie normalnie kosmos xD co prawda " jestem otwary na kosmos ! jednoczy się czas i miejsce przeznaczenie nasze serca, chce Ci podarować słońce, każdego dnia nowy początek " ach matematyko !
8 paź 21:33
Grześ: są dwie niewiadome emotka parametr k jest ustaloną wartością, którą trzeba obliczyć emotka Najlepiej policz wyznacznikami z gotowych wzorów Po otrzymaniu x i y względem parametru "k", oblicz: x>0 y>0 Jako układ emotka Pisz jak to liczysz emotka
8 paź 21:36
+/-: nie liczę bo nie czają xD .. kurde jest sobotni wieczór a ja od rana przy matmie xD i w dodatku ostatnie zadanie mnie rozłożyło
8 paź 21:38
krystek: Nie nawijaj ,że cały dzien liczysz !
8 paź 21:40
+/-: jak mam wyznaczyć x i y przecież tam jest jeszcze to k i co mam sobie z nim zrobić ?
8 paź 21:40
Grześ: podałem Ci schemat rozwiązania, pozostało samo liczenie.. gościu.. pokaż, że chcesz zrobić to zadanie.. Ja też np. cały dzień przy nauce siedze i nie marudzę... dalej, jedziemy z tym zadankiem emotka
8 paź 21:41
Grześ: przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem mój post 21:36. Nie rozumiesz co to parametr chyba? emotka
8 paź 21:41
+/-: poważnie z przerwą na obiad i 30minutowymi zakupami xD ... niestety zadali nam tyle z matmy że siedze i robie bo jutro nie będę miał kiedy a wiadomo w ciągu tygodnia jakos mi to umkło no to teraz się na weekend nazbierało
8 paź 21:43
+/-: nie marudze tylko mam dość . ale dobra zaciskam zęby i jakos to robie
8 paź 21:44
+/-: zerknijcie czy może być bo do czegoś takiego doszedłem x=3k +2 y= k+1 hm...? chyba ok
8 paź 21:46
Grześ: tak, jest ok emotka Teraz rozwiąż zadany układ przeze mnie w poście 21:36 emotka
8 paź 21:48
Eta: okemotka
8 paź 21:48
+/-: hm... 3k+2>0 k+1> 1 dobrze sobie to wykombinowałem ? dalej już jakoś pójdzie
8 paź 21:49
+/-: k +1 >0
Grześ: tak, dobrze emotka Policz zbiór wartości parametru "k", który spełnia obie nierówności emotka
+/-: dobra, dziękuje dobrzy ludzie emotka . I miłego wieczoru
8 paź 21:50
Grześ: nie ma za co, widzisz, jak ładnie zadanko zrobiłeś/aś? emotka Miłego wieczorka, powodzenia przeze wszystkim emotka
8 paź 21:51
zbyn!o: 2x−y=k x+y=2k+3 rozwiaze mi to ktos
10 paź 18:02