uczę się do sprawdzianu wiec proszę o szybka odp .
kobra: 16. Napisz równania stycznych do okręgu (x – 2)2 + (y + 1)2 = 9 i prostopadłych do prostej x
+ y + 1 = 0
8 paź 21:26
Gustlik: (x – 2)
2 + (y + 1)
2 = 9 → S=(2, −1), r=3
| | 1 | |
x + y + 1 = 0 → y=−x−1, zatem prosta prostopadła ma współczynnik kierunkowy a2=− |
| =1,
|
| | a1 | |
czyli równanie y=x+b
Przekształcam do postaci ogólnej:
y=x+b
x−y+b=0
Liczę odległość środka okręgu od tej prostej:
| | |2−(−1)+b| | | |3+b| | |
d= |
| = |
|
|
| | √22+(−1)2 | | √5 | |
d=r − warunek styczności.
|b+3|=3
√5
b=−3+3
√5 lub b=b=−3−3
√5
Odp:
y=x−3+3
√5 lub y=x−3−3
√5
8 paź 23:47
kobra: mi wyszło y=x−1−√3 lub y=x−1+√3 ale ok
13 paź 14:11