Podaj współrzędne wierzchołków kwadratu, które należą do hiperboli.
ysiulec:

Osie układu współrzędnych są osiami symetrii kwadratu ABCD. Wierzchołki A i C należą do
hiperboli y =
ax. Podaj współrzędne wierzchołków kwadratu.
Rozwaliło mnie to zadanie na łopatki...
8 paź 21:22
Mateusz: Narysuj osie symetrii hiperboli i zauwaz cos
8 paź 21:31
ysiulec: Załapałem. Skoro C(x0,y0) to A(−x0,−y0). Dalej: B(x0,−y0) i D(−x0,y0).
Gut?
8 paź 21:35
ysiulec: Źle przeczytałem polecenie...
Podaj współrzędne wierzchołków kwadratu i oblicz jego pole dla a=4.
y=ax ⇒ a = xy
x0=y0, to a = x02
Dobrze kombiuję?
8 paź 21:45