Wyznacz parametry.
Patrycja: Wyznacz parametry a, b, c tak, aby wielomiany P(x) i Q(x) były równe
a) P(x) = 2x3 + ax2 + 5x + b + c i Q(x) = (b−3)x3 + ax2 + (2a + c)x + 4
b) P(x) = ax3 − 4x2 + 5x − 2 i Q(x) = (x − b)2(x − c)
8 paź 20:52
Eta:
porównaj współczynniki przy tych samych potęgach "x"
a) b−3=2 i a+c=5 − b+c=4
dokończ ....
b) Q(x)=(x2−2bx+b)(x−c)= x3−cx2−2bx2+2bcx+bx−bc = x3+(−c−2b)x2+(2bc+b)x −bc
a=1 −c−b= −4 2bc+b=5 −bc=−2
dokończ ..........
8 paź 20:59
Patrycja: Dzięki, Eta
8 paź 21:16
Patrycja: Nie... Jednak coś mi nie gra w przykładzie b). Z (x−b)2 wychodzi x2 − 2bx + b2, a nie x2 −
2bx + b. I wtedy wynik jest taki:
x3 − (c+2b)x2 + (b2 + 2bc)x − b2c
w tym wypadku
a=1
2b + c = 4
b2 + 2bc = 5
b − c = 2
I co dalej z tym? Jak wyliczyć b i c?
9 paź 00:18
Patrycja: Jeeeju. Chyba jestem śpiąca. Już wiem. : P
9 paź 00:21
Patrycja: A nie, jednak nie wiem. W ostatnim powinno zamiast b − c = 2 powinno być b2 − c = 2. Źle
przepisałam. I w tym momencie mam problem. Pomożcie mi to rozwiązać.
9 paź 00:24
Patrycja: Sory. Nie b2 − c = 2, a b2c = 2.
9 paź 00:28