Podaj środek i promień okręgu o równaniu
Andzia: x2+y2=121
(x-10)2+(y+12)2=40
x2+(y+4)2=16
(x+8)2+(y+15)2=100
10 mar 11:49
mm: wystarczy tylko odczytać
wzór na równanie okręgu to
(x-a)2+(x-b)2=r2
gdzie (a,b) to współrzędne środka okręgu, a r to długość promienia
czyli
np. w pierwszym przykładzie masz S=(0,0) r=p(121}=11
pozostałe analogicznie
10 mar 12:43
mm: poprawka r=√121=11
10 mar 12:44
Andzia: czyli w 2 przykładzie
r=2√10
s=(10,12) czy jakoś inaczej bo nie umie tego
10 mar 19:39
mm: we wzorze masz x-a oraz y-b
zatem ten "-" trzeba zostawić czyli w 2 przykładzie S=(10,
-12)
ponieważ 12=-(-12)
10 mar 19:43
Andzia: a w trzecim x2+(y+4)2=16
wychodzi r=4 s=(0,4)
w ostatnim (x+8)2+(y+15)2=100
wychodzi r=10 s=(8,15)
dobrze czy coś pokręciłam
10 mar 19:47
Andzia: ale w 2 przykładzie minus powinien chyba być przy -10
10 mar 19:50
Andzia: czy chodzi tu o to że tam gdzie w nawiasie jest "+" ja mam postawić "-" a tam gdzie "-"
to"+"
10 mar 20:03
mm: tak po prostu odwrotnie, jeżeli to Ci pomoże w zapamiętaniu
10 mar 20:14
mm: S=(10,-12)
S=(0,-4)
S=(-8,-15)
10 mar 20:15
Andzia: dziękuję już będę pamiętała
10 mar 20:26