.
maciek: Suma 100 kolejnych liczb całkowitych.
Napisz program w Pascalu, który oblicza sumę 100 kolejnych liczb całkowitych dla podanego n.
chciałbym wiedzieć gdzie popełniam błąd:
program suma;
var
i,n,s:longint;
begin
writeln('Podaj pierwsza liczbe: ');
readln(n);
for i:=n to (n+99) do
begin
s:=n;
n:=n+1;
end;
writeln(n);
readln;
end.
8 paź 20:20
Trivial:
błąd leży tu:
s:=n.
Program wydrukuje na koniec zawsze n+99, w zależności od podanego n.
8 paź 20:23
Trivial:
A tak poza tym... nie lepiej wyprowadzić wzór, który policzy to bez pętli?
8 paź 20:25
maciek: zależy mi na tym aby wlasnie uzyc petli, nie mam pomyslu jak to zmienic
8 paź 20:28
b.: to:
n:=n+1;
też jest dość niezrozumiałe, przecież mamy już pętle po 'i' (swoja drogą, ciekawy jestem, czy
w Paskalu ten program wpadnie w pętle nieskończoną...)
8 paź 20:28
Trivial:
Najpierw przed pętlą nadaj zmiennej s wartość 0, a potem w pętli użyj czegoś takiego:
s:=s+n.
I już.
8 paź 20:29
b.: zauważ, że pętla wykonuje się 100 razy, i w kolejnych obrotach 'i' jest równe n, n+1, n+2, ...,
n+99. Co więc należy zrobić w pętli?
8 paź 20:29
Trivial: s:=s+i (miałem w myślach inny model)
8 paź 20:30
maciek: ok już jasne

jeszcze powinienem na koncu miec writeln(s) zamiast writeln(n), dzieki
8 paź 20:40
Jack:
przesiądź się lepiej na C albo Javę...
8 paź 22:13
Vizer: Jack to nie takie proste, jeśli ma się wymuszony program, w którym ma się pisać.
8 paź 22:15
Mateusz: Nie zapomnij o średniku po writeln(s)
;
8 paź 22:33