8 paź 20:12
Trivial:
Z twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu mamy:
Dla c = b mamy:
| | logbb | | 1 | |
logab = |
| = |
| . |
| | logba | | logba | |
Wykorzystaj to.
8 paź 20:17
Bizon: a
logax=x
... i to powinno wystarczyć −
8 paź 20:24
reven: dzięki wielkie... jakie to banalne, wystarczyło znać jeden wzór. żal ze mnie −,−
8 paź 20:39
Trivial: To wcale nie takie banalne na początku.
8 paź 20:41
reven: znów się zaciąłem
Wiedząc, że log
23=m, oblicz:
b) log
62
zmieniłem podstawy na 3
potem skorzystałem ze wzoru, który podaliście wyżej i wyszło mi:
a powinno wyjść
co mam źle?
8 paź 20:58
Trivial:
Polecam zamienić podstawę na 2, a nie na 3.
| | lg2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log62 = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | lg6 | | lg(2*3) | | lg2 + lg3 | | 1+m | |
lg == log
2
8 paź 21:03
reven: znów jestem twoim dłużnikiem

nie wpadłem na to rozbicie lg(2*3)=lg2 + lg3
dzięki!
8 paź 21:07
Trivial:
8 paź 21:10
reven: Już nie chciałem więcej pisać a jednak.
"Wyraź przy pomocy liczb m i n liczbę:"
log2360, gdy m=log320 i n=log315
zamieniłem log2360 na logarytmy o podstawie 3 i dalej nic nie pasuje... próbowałem jakoś
rozbijać 360 i nic z tego... −,−
Możecie naprowadzić?
8 paź 22:51
Trivial:
lg360 = lg(2
3*3
2*5) = lg2
3 + lg3
2 + lg5 = 3 + 2lg3 + lg5.
Teraz:
| | 2 | |
m = log320 = log3(4*5) = log34 + log35 = |
| + log35 |
| | lg3 | |
n = log
315 = log
3(3*5) = log
33 + log
35 = 1 + log
35
Pozostało wyznaczenie lg5
| | lg5 | |
n = 1 + log35 = 1 + |
| . |
| | lg3 | |
| | 2(n−1) | |
lg5 = lg3(n−1) = |
| . |
| | m−n+1 | |
Zatem!
| | 4 | | 2(n−1) | | 2n+2 | |
lg360 = 3 + |
| + |
| = 3 + |
| . |
| | m−n+1 | | m−n+1 | | m−n+1 | |
Być może da się jakoś prościej.
8 paź 23:18