fukcja liniowa
Bigos:

Na lekcji matematyki miałem taki rysunek na temat funkcji liniowej
kolejno od dołu to Y1 Y2 i od lewej to X1 i X2
potem coś o tgα któregoś kąta chyba trójkąta który tam widać
i y2−y1= coś tam
i tu moja prośba mógłby ktoś mi uzupełnić ten rysunek
8 paź 19:58
Bigos: i ten wzory albo jakiś link do tego
8 paź 19:59
krystek: Miałes wyznaczany tgα gdzie α jest kątem między prosta a osia OX (jej dodatnim kierunkiem)
| | y2−y1 | |
I masz tgα |
| i jest to współczynnik kierunkowy prostej |
| | x2−x1 | |
8 paź 20:12
krystek: miałobyc tgα=...
8 paź 20:13
krystek: miało być
8 paź 20:15
Bigos: y2−y1 = ax2 + b − (ax1 + b) = a(x2−x1)
a takie cos to jest na co
8 paź 20:18
Trivial: To jest wzór na współczynnik kierunkowy prostej zapisany w beznadziejnej postaci.
8 paź 20:19
Bigos: a ta lepsza postać jak wygląda
8 paź 20:22
Trivial:
| | Δy | |
a = |
| .  |
| | Δx | |
Albo:
8 paź 20:23
Bigos: tgα to jest to samo co a
8 paź 20:25
Trivial: Tak.
8 paź 20:25
Bigos: dzięki wielki
8 paź 20:26