podobny problem
+/-: student odkłada miesięcznie pewna kwotę. W sumie ma już 720zł, odkładając co miesiąc o 40zł
więcej tą samą kwotę zbierał by w czasie o 3 miesiące krótszym. Oblicz miesięczną kwotę i
przez ile miesięcy student odkładał pieniądze.
zrobiłem to tak :
k−kwota odkładana miesięcznie
m−liczba mniesięcy
720 − uzbierana suma
k+40−kwota odkładana miesięcznie zwiększona o 40zł
m−3 − czas oszczędzania po zwiększeniu kwoty
{ km=720
{(k +40)(m−3) =720
{k=
720m
{km−3k+40m−120=720
dalej :
| 720m −720 +40m2−120m | |
| = 720
|
| m | |
...
40m
2 − 120m −720 = 0 //: 40
m
2 − 3m − 18 =0
/\ = 81
√/\ = 9
m
1 = − 3 m
2 = 6
czyli wyszłoby mi 6 miesięcy ( m
1 odpada ponieważ jest na minusie a raczej miesięcy nie
podaje się w wartościach ujemnych więc wyszłoby że 6 miesięcy) w odpowiedziach mam 9miesięcy i
80zł odkładane miesięcznie czy któś mógłby mi pomóc z tym bo naprawde trace już nerwy
8 paź 19:13
+/-: a mi ktos pomoże ?
8 paź 19:19
gwiazda: Błąd ma być −2160 w delcie
8 paź 19:23
0: no ale co dalej ? wtedy delta jest < 0 więc nie ma jako tako rozwiązania
8 paź 19:27
+/-: hm... a ja już nic nie wiem
8 paź 19:28
+/-: byłby ktoś łaskawy to rozpisać ?
8 paź 19:31
gwiazda: wychodzi 40
2−120−2160=0 delta masz większa przecież a TY nie pomnożyłeś przez 3 dlatego
8 paź 19:32
+/-: fakt . dzięki ♥
8 paź 19:35
gwiazda: nmzc

Jak masz problem z czymś to mów te zadania taki typ na maturze jest
8 paź 19:37
+/-: no własnie sobie licze te maturalne bo chciałbym to nie tylko zdać ale zdać na chociaż te 70%
ale idzie mi to jak krew z nosa z tymi tekstowymi
8 paź 19:40
gwiazda: Oj dojdziesz do wprawy

a masz jakąś książkę do matury?
8 paź 19:42
+/-: tak mam testy i książkę z operonu => taki wymóg szkolny

a po za tym staram się liczyć sobie
z neta jakieś zadania czy minionych matur
8 paź 19:56
gwiazda: Operon uczyłam się i nie zbyt fajne zadania uważam

Uczę maturzystów innych książek
8 paź 19:59
+/-: no nie nie, zadania z oporonu to jakiś kosmos

no ale musze je robić żeby mi w dzienniku
czasem las nie wyrósł
8 paź 20:01
gwiazda: Jak chcesz mogę polecić fajne książki
8 paź 20:04
+/-: no jeśli możesz

może akurat coś mi w ręce wpadnie
8 paź 20:06
gwiazda: Kiełbasy są fajne książki i wydawnictwo Aksjomat testy maturalne 2010 taka czarna książka
8 paź 20:10
+/-: dzięki dzięki

pewnie z nich skorzystam
8 paź 20:23
gwiazda: Bo te do podstawy no chyba , że TY roz?
8 paź 20:27
+/-: nie nie

ja podstawa
8 paź 20:38
+/-: a jeszcze takie pytanie
8 paź 20:42
gwiazda: slucham
8 paź 20:43
+/-: robie zadanko i doszedłem do
x2−5x−4=(x−2)(x+1)
i jak dalej to zrozwiązać bo znowu mi nie wychodzi...
8 paź 20:44
gwiazda: Wymnożyć nawiasy i będzie podstać liniowa
8 paź 20:45
+/-: no własnie tak zrobiłem
x2+5x−4 = x2 +x−2x−2
potem przeniosłem na jedną str i przyrównałem do 0 po czym x wyszedł mi 0 więc znowu coś nie
teges xd
8 paź 20:47
+/-: aaaa bo wyżej się pomyliłem ma być x2−5x−4=(x−2)(x−1)
8 paź 20:47
gwiazda: A nie −5x w pierwszym ?
8 paź 20:47
+/-: kurde nie − 5 tylko +5
8 paź 20:48
+/-: jeszcze raz x2+5x−4
8 paź 20:48
gwiazda: No to masz x2+5x−4=x2−3x+2
8 paź 20:49
+/-: no tak.... znowu się ze znakami rypłem...

normalnie moje przekleństwo
8 paź 20:51
gwiazda: Oj to wyraźnie sobie pisz może to pomoże
8 paź 20:52
+/-: albo mniej roztrzepanie
8 paź 20:54