pomocy.....
lexi: pomocy w zadaniach;1) Wyznacz wszystkie liczby całkowite dodatnie spełniające nierównośc
2-(x+3)2>1-(x-5)2 zad.2)Dla jakich wartości parametru k układ 2x+ky=2 kx+2y=2
jest sprzeczny?
10 mar 08:25
kazik: 2-(x+3)2>1-(x-5)2
2-(x2+9+6x)>1-(x2+25-10x)
2-9-1+25>-x2+10x+6x+x2
17>16x
x<17/16
x<1 1/16
odp. x∈ <-∞, 1>
10 mar 22:09
Eta:
Kazik! coś nie tak?
skoro x < 17/16 i x >0 bo dodatnie)
to x€ ( 0, 17/16)
więc tylko x = 1 znajduje sie w tym przedziale.
zatem odp: jest x = 1
10 mar 22:14
Eta:
Znasz metodę wyznaczników?
10 mar 22:15
Eta:
Oczywiście pytam o 2/zad.
10 mar 22:16
lexi: Eta bardzo cię proszę o rozwiązanie zadania 2
11 mar 08:14
Eta:
zad2/ pytałam czy znasz metodę wyznaczników?
nie doczekałam się odpowiedzi!
2x + ky = 2
kx + 2y = 2
rozwiązuję metodą wyznaczników ( bo najłatwiej!)
I 2 k I
W = I I = 2*2 - k*k = 4 - k2
I k 2 I
I 2 k I
Wx= I I = 2*2 - 2*k = 4 - 2k
I 2 2 I
I 2 2 I
Wy = I I = 2*2 - 2*k = 4 - 2k
I k 2 I
teraz : x = wx / W y = Wy / W
4 - 2k 4 - 2k
x = ----------- y = ------------
4 - k2 4 - k2
2( 2 - k) 2 ( 2 - k)
x = --------------- y = ---------------
( 2 - k) ( 2 +k) ( 2 - k)(2 +k)
teraz analiza rozwiązalnośći tego układu:
dla k = 2 --- układ nieoznaczony ( ma niesk. wiele rozw.
bo jednocześnie zeruje się i licznik i mianownik
dla k = - 2 --- układ jest sprzeczny bo zeruje sie tylko mianownik!
dla k ≠ 2 i k ≠ - 2 --- układ ma jedno rozw. ( jest oznaczony
11 mar 15:57