Zadania tekstowe z zastosowaniem równań i nierówności kwadratowych
Nikki: Obwód rombu wynosi 20cm, a różnica długości jego przekątnych 2cm. Oblicz długości przekątnych
rombu.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
8 paź 18:58
Eta:

4a=20 => a=5
f−e=2 => f= 2+e i f
2+e
2=4a
2
(2+e)
2+e
2= 16 => e
2+2e−6=0 Δ=..... e=....−−−− dokończ........ , e >0
8 paź 19:15
Nikki: żeby obliczyć e, to mam wyliczyć tzw. x1 i x2 ?
8 paź 19:21
Eta:
tak

... i wybrać e>0
8 paź 19:28
Nikki: to wyjdzie coś źle Pani Eto
8 paź 19:29
Godzio:
Jest sobotni wieczór, zaraz wychodzę a
Eta przypomina mi o studiach ...
Wybrać dowolny ε > 0
8 paź 19:30
Nikki: w książce w odpowiedziach wychodzi 6 i 8 a tutaj powychodzi coś z pierwiastkami
8 paź 19:33
Godzio:
e2 + 2e − 8 = 0
8 paź 19:34
Eta:
Δ=28
√Δ=2
√7
e= −1−
√7 <0 −−−− odrzucamy
zatem e=
√7−1 to f= e+2=
√7+1}
sprawdzamy; f−e=
√7+1−(
√7−1)=
√7+1−
√7+1= 2 ... ok.
oraz f
2+e
2=(
√7+1)
2+(
√7−1)
2=........ = 16 ... ok.
8 paź 19:37
Nikki: nie wiem, i tak wychodzi źle
8 paź 19:38
Nikki: ma wyjść 6 i 8 nie rozumiem nic z tego
8 paź 19:39
Eta:
wkradł się chochlik

2e
2+4e−16=0 /:2
e
2+2e −8=0 Δ =... e>0
8 paź 19:40
Eta:
teraz dokończ rachunki i będzie ok
8 paź 19:41
Nikki: Δ = 36
√Δ = 6
| | −b−√Δ | | −2 −6 | |
x1 = |
| = |
| = −4 |
| | 2 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −2 +6 | |
x2 = |
| = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 19:43
Nikki: i co dalej? wyszło 2
8 paź 19:43
Eta:
Ejjj pokićkałam

a=5 to 4a
2= 100
otrzymasz równanie
(2+e)
2+e
2=
100
2e
2+4e−96=0 /:2
e
2+2e −48=0 Δ=196
√Δ= 14
e=6
to f= 8
Tak to jest jak się jednocześnie liczy i ogląda TV

przepraszam
8 paź 19:46
Nikki: O MATKO! xD
No dobrze nie ma sprawy za pomyłkę. Ale w końcu wyszło ile miało wyjść!
8 paź 19:47
Eta:

w nagrodę
8 paź 19:48