funkcja kwadratowa
Ya: Proszę o pomoc w rozwiązaniu

mam kilka takich zadań i nie wiem jak się do nich zabrać,
fragment paraboli (nie będę rysować bo nie umiem)
W (−1,3) wierzchołek
(0,2) punkt przecięcia z osią Y
napisać wzór w postaci kanonicznej
obliczyć miejsca zerowe
naszkicować wykres funkcji g określonej wzorem g(x)=f(x−4)
8 paź 18:39
Ya: proszę o pomoc
8 paź 19:13
8 paź 19:24
0: W(−1,3)
podpowiem że : W(x,y)
a faunkcja kononiczna wygląda jak poniźej
f(x)=a * (x + b2a )2 − /\4a gdzie /\=b2−4ac
8 paź 19:24
Godzio:
f(x) = a(x + 1)2 + 3 Skoro wiemy, że punkt (0,2) należy do wykresu to podstawiamy:
2 = a(0 + 1)2 + 3 ⇒ a = −1
a) f(x) = −(x + 1)2 + 3
b) f(x) = 3 − (x + 1)2 = (√3 − x − 1)(√3 + x + 1) = − (x − (1 − √3)(x − (−√3 − 1)}
x1 = 1 − √3, x2 = − √3 − 1
c) g(x) = f(x − 4) = −(x − 3)2 + 3
Szkicuj : )
8 paź 19:29
Ya: nie rozumiem jak obliczyłeś podpunkt b
sama nigdy na to nie wpadnę, jak to zrozumieć?
8 paź 20:01
krystek: Jeżeli na to nie wpadniesz to jak masz postać kanoniczna f(x)=−(x+1)2+3 to podnosisz do
kwadratu i
i liczysz Δ potem x1 i x2
8 paź 20:19
krystek: f(x)=−x2−2x−1+3
toΔ= 4+8=12
√12=2√3
x1=... i x2=...
8 paź 20:27