Proszę pomocy!!!!!
Pomózcie!!!: W urnie znajduje się n kul z których 3 są białe a pozostałe czarne.Losujemy dwie
kule.Jakie powinno być n by prawdopodobieństwo zdarzenia wylosowania kul
różnokolorowych było większe od 1/2.
10 mar 00:25
Eta:
n--- kul 3 -- białe to n - 3 -- czarne
n! ( n -2)! *(n-1)*n n(n-1)
Moc Ω= Cn2 = ----------- = --------------------- = ---------
2!*( n-2)! 2! * ( n-2)! 2
moc A = C31*Cn-31 = 3*(n - 3)
P(A)>1/2
3*( n -3) 3*2(n -3)
to P(A) = --------------- = ------------
n(n -1) /2 n(n-1)
zatem 6(n-3)
---------- >1/2 /* n(n-1)
n(n-1)
czyli:
6(n-3) > (1/2)*n(n-1) /*2
12n - 36 > n2 - n
n2 - 13n +36 < 0 Δ=25 √Δ=5
n1 = (13 +5)/2 = 9 n2 = ( 13 - 5)/2= 4
to n€ ( 4,9) i n€N
więc n= { 5, 6, 7, 8}
dla takich n P(A) >1/2
10 mar 01:25
Bogdan:
białe czarne | razem
3 n - 3 | n
----------------------------------------
A. 1 1 | 2
|Ω| = (n2) = n(n - 1) / (1*2) = (1/2)n(n - 1)
|A| = (31) * (n-31) = 3 * (n - 3)
P(A) = |A| / |Ω| = (1/2)n(n - 1) / 3(n - 3) = n(n - 1) / 6(n - 3)
P(A) > 1/2 <=> n(n - 1) / 6(n - 3) > 1/2 i n € N+
Rozwiąż ostatnią nierówność.
10 mar 01:29
Pomózcie!!!: Dziękuje slicznie nie mogłem tego od godziny rozwiązać.pozdrawiam

!
10 mar 01:31
Eta: 
OK! Dobrej nocki!
10 mar 01:32
Bogdan:
Witam Eto, ale walnąłem byka
Poprawiam P(A) = |A| / |Ω| = 3(n - 3) / (1/2)n(n - 1) = 6(n - 3) / n(n - 1)
P(A) > 1/2 <=> 6(n - 3) / n(n - 1) > 1/2 i n € N+
10 mar 01:33
Eta:

zdarza się szczególnie o takiej porze !
10 mar 01:35
Bogdan:
Odwrotnie wkleiłem, to znaczy, że trzeba pójść spać, dobranoc
10 mar 01:42