parabola
pomozecie: napisz rownannia stycznych do paraboli o rownaniu y=−x2−x i przechodzacych przez punkt A(2,5)?
y=ax+b
5=2a+b i co dalej?
8 paź 18:10
anton86993: i b=5−2a, czyli y=ax+5−2a => ax+y+5−2a=0 i teraz:
ax+x2+x+5−2a=0 => x2+(a+1)x+5−2a=0
Jeżeli ma mieć 1 punkt styczny, więc musi mieć 1 rozwiązanie więc Δ=0 a dalej sam policz
8 paź 18:15
pomozecie: a gdyby byla parabola o rownaniu y2=36x i punkt A(2,9) to byloby tak
y=ax+b
9=2a+b
b=9−2a czyli y=ax+9−2a
y=ax+9−2a i y2=36x musza miec jedno rozwiazanie
(ax+9−2a)2=36x
(ax+9−2a)2−36x=0 o ile to jest dobrze to co dalej z tym do kwadratu?
8 paź 18:47
pomozecie: ?
8 paź 18:58
pomozecie:
8 paź 21:43
Gustlik: Początek dobry:
y=ax+b
5=2a+b i co dalej?
Dalej układ równań z 2 niewiedomymi x i y oraz z dwoma parametrami a i b:
{ y=−x2−x
{ y=ax+b
−x2−x=ax+b
−x2−x−ax−b=0
−x2+(−1−a)x−b=0
Teraz oblicz deltę z tego traktując a i b jak liczby dane. Deltę przyrównaj do 0 (warunek
styczności) otrzymasz równanie z dwiema niewiadomymi a i b. Drugie Twoje równanie to 5=2a+b,
które miałeś/aś na początku. Otrzymasz układ równan z niewiadomymi a i b, rozwiąż go, wstaw a
i b do równania prostej i po problemie.
8 paź 23:15