Oblicz
Max: Bardzo proszę o pomoc.Będę bardzo,bardzo wdzięczny
10*210 + 3*261 821
8 paź 18:08
Max: Bardzo proszę o pomoc.Będę bardzo,bardzo wdzięczny
10*210 + 3*261 podzielić przez 821
8 paź 18:09
Max: Bardzo przepraszam Mała poprawka prawidłowo
10*430 + 3*261 podzielić przez 821
Za rozwiązanie bardzo dziękuje
8 paź 18:12
Kaś.: masz może odpowiedź, czy to nie ma wyjść przypadkiem 2

?
8 paź 18:17
Max: 2

? ale skąd taki wynik.Nie wiem nawet od czego zacząć
8 paź 18:28
Kaś.: ja bym to zrobiła tak: 10 * (22)30 + 3 * 261/ (23)21 = 10 * 260 + 3 * 261/
263 = 260 * (10+6)/ 263 =16/23 = 16/8 =2
8 paź 18:28
Kaś.: musisz 4 rozłożyć na 22 i 8 na 23
8 paź 18:29
Max: Druga linia
.....2
63=2
60*(10+6)/2
63
co się stało z 2
61 

8 paź 18:39
Kaś.: jeżeli wyłączymy 260 przed nawias zostanie nam
260 (10 + 3 * 21) / 263 = 260 ( 10 + 6) / 260 * 23 = 260 * 16 / 260 * 23
260 nam się skracają i zostaje 16/23 = 16/8 = 2
8 paź 18:46
Max: dzięki za pomoc.Ale dalej coś mi się nie zgadza.Były dwie liczby w potędze w liczniku.
Widzę co się stało z 260 Ale ciągle nie wiem jak znikła tak duża liczba 261
8 paź 19:00
Kaś.: no jak to ? wyciągasz 260 przed nawias
260 * 10 + 3* 2{61} = 260 * 10 + 3 * 2{60} * 21 = 260 (10 + 3 * 21) ...
dalej nie rozumiesz ?
8 paź 19:05
Kaś.: to jest zwyczajne wyciąganie przed nawias czegoś co się powtarza
8 paź 19:05
Max: Jasne.Jakiś ja głupi ,jakie to proste.Bardzo dziękuję za pomoc.
8 paź 19:10
Kaś.: 0 ironi
8 paź 19:12