Jak rozłożyć ten wielomian ?
aneta:
−4x4+26x3−12x2
8 paź 18:00
pomagacz:
wyciągnąć 2x2 przed nawias
8 paź 18:02
aneta: no tak i wtedy bedzie
2x2(−2x2+13x−6)
a odpowiedz poprawna jest −2x2(x−6)(2x−1) i nie wiem jak oni to rozłożyli
8 paź 18:07
pomagacz:
bo z delty policzyli (−2x2 + 13x − 6) i wyciągnęli (−2x2) a nie 2x2 i im tak wyszło
8 paź 18:19
Makaron: | | 1 | |
omg po co robisz 3 takie same tematy? Wychodzi, że jednym z pierwiastków równania jest |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
więc jest tam 2x − 1, ale może być również x − |
| . |
| | 2 | |
8 paź 18:59
aneta: po to piszę 2 te same tematy mając nadzieje, że ktoś inny mi odpowie roszwiązując to zadanie,
aby wyszło dobrze. skoro jest tam 2x−1 to ma tak być i chce się dowiedzieć dlaczego
8 paź 21:34
krystek: −2x
2(2x
2−13x+6) =..
i teraz rozkładasz na czynniki 2x
2−13x+6=a(x−x
1)(x−x
2)
| | 1 | | 1 | |
Δ=121 x1= |
| x2=6 i podstawiasz 2(x− |
| )(x−6) wymnażasz przez 2 |
| | 2 | | 2 | |
pierwszy nawias i masz (2x−1)(x−6)
stąd −2x(2x−1)(x−6)
8 paź 21:54
aneta: i o to mi chodziło dziękuję za odpowiedź
10 paź 17:20