proszę o sprawdzenie ;>
Kaś.: 2.Dla jakich wartości parametru m równanie x4 + (1−2m)x2 + 2m2 + 1/4 =0 nie ma rozwiązań?
podstawiłam t=x
2
więc t
2 + (1−2m)t+2m
2 +1/4 = 0
rozpatrzyłam przypadki
1. Δ<0 i z tego mi wyszło, że m∊(−
∞,0) ∪ (1,+
∞)
2. Δ= 0 i t<0 i z tego wynika, że (m=0 lub m=1) i (1/2 , +
∞), po sumie wynik m=1
3. Δ>0 i t1+t2<0 i t1*t2>0, wychodzi kolejno m(0; 1) , m(−
∞; 1/2), m∊R
i teraz po połączeniu przypadków 1, 2 i 3 nie wychodzi mi wynik taki jak w odpowiedziach (m∊R),
może ktoś zauważy błąd ;>? proszę o pomoc
8 paź 17:58
xx: Nie ma rozwiazan jak Δ<0 i tyle
8 paź 18:07
Kaś.: jak to nie ma rozwiązań ?

żeby była Δ<0 to przecież musi wyjść jakiś parametr m ...
8 paź 18:13
krystek: Jeżeli podstawisz x2=t to aby nie było pierwiastkót to t1 i t2 muszą być ujemne i dajesz
warunki.
8 paź 18:17
Kaś.: kurcze, ale dlaczego tak .. ? zaczęlismy robić to zadanie i prof. podał tylko te 3 warunki
8 paź 18:19
krystek: O przepraszam masz je zapisane tylko nieczytelnie pod trójką Zaraz sprawdzę.
8 paź 18:28
Kaś.: dzięki
8 paź 18:29
krystek: Δ=0 dla m=0 lub m=−1 sprawdź.I zmienia sie warunki dla Δ<0 i Δ>0
8 paź 18:46
Kaś.: o kurcze, no tak ..

wielkie dzięki

!
8 paź 18:49
The19iceman94: Warunki:
1.) Δ>0
2.) t1 * t2 >0
3.) t1 + t2 <0
x2= t
lub po prostu Δ<0
20 lut 19:19
Maroo: a mam ptanie czemu sa akurat 3 warunki akurat 3 trzeba rozwazyc a nie tylko jedne i dlaczego t
< 0 to jest −b / 2a < 0
10 sty 17:43