matematykaszkolna.pl
pytanie tn: 2 ładunki o jakichś tam różnych wartościach znajdują się w odległości od siebie x m. Znaleźć punkt, gdzie natężenie pole elektrycznego wynosi 0. Jak do tego podejść, przede wszystkim, gdzie i dlaczego będzie taki punkt?
8 paź 17:45
Trivial: Typowe zadanko z elektryczności. Zapisz równanie natężenia pola elektrycznego (zasada superpozycji), a następnie sporządź rysunek i zastanów się, gdzie E może być zerem, a gdzie na pewno nie. Dojdziesz do pewnych wniosków, które sprowadzą się do rozwiązania pewnego równania, z którego wyliczysz x.
8 paź 18:08
Sławek: Czy te ładunki są jednako czy różnoimienne?
 kQ1 
E1=

r12 
 kQ2 
E2=

r22 
 1 
k=

4πε 
Natężenie pola elektrycznego to wielkość wektorowa. Musisz dodać wektory natężeń pól od tych dwóch ładunków. Muszą w danym punkcie mieć przeciwne zwroty i taką samą wartość − czyli ten punkt ma leżeć w jednej linii z tymi ładunkami..
8 paź 23:08
tn: jeśli mamy dwa ładunki różnoimienne o tych samych ładunkach przykładowo po 5C to natężenie w połowie odległości od nich zawsze będzie wynosić zero bo będzie to suma dwóch wektorów o przeciwnych zwrotach. dobrze myślę? Co jeśli zadanie polegałoby na wyznaczeniu natężania w punkcie różnym od połowy. CO się stanie jeśli ładunki są jednoimienne?
9 paź 14:22
Trivial: Wystarczy skorzystać z zasady superpozycji. emotka Rozważane punkty, gdzie E=0 mogą znajdować się tylko na prostej przechodzącej przez dwa ładunki. Potem już łatwo wyliczyć x.
9 paź 15:31
tn: tak, zgadza się ale między ładunkami czy gdzieś poza?
9 paź 15:44
Trivial: Nie muszą być między ładunkami. Muszą być na tej prostej.
9 paź 15:45
tn: jaki wpływ mają znaki ładunku?
9 paź 15:48
Trivial: Wystarczy pomyśleć. Jeżeli qQ > 0 − ładunki oba dodatnie lub oba ujemne, to miejsce gdzie E=0 jest gdzieś między ładunkami. Jeżeli qQ < 0 − ładunki różnoimienne, to miejsce gdzie E=0 na pewno nie jest między ładunkami, ale 'na zewnątrz'. emotka
9 paź 17:18
tn: zaraz zaraz, je nie wiedziałem jednej rzeczy: jeśli w zadaniu mam napisane: masz dwa ładunki 1C i 10C to znaczy że są jednoimienne − w tym wypadu + ? albo dane są dwa ładunki −5C oraz 5C − czy to oznacza, że są różnoimienne? ( + i −) (pod warunkiem że w zadaniu jest tylko wspomnienie o wartości ładunku, ale nic o "imienności" 2 pytanie: nie rozumiem zadań typu: oceń natężenie pola między dwoma ładunkami 1C różnoimiennymi. Są odległe o 1m. Oblicz natężenie pomiędzy nimi w połowie czyli w 0.5m. P.S wiem, ze nie jest to trudne, ale dopiero raczkuję w fizyce, ale ważne że już i tak zrobiłem jakiś tak mikroskopijny postęp
9 paź 17:57
Trivial: Nie rozumiem pytania o ładunkach różnoimiennych. emotka 1. Jeżeli jeden jest '+', a drugi '−', to są to ładunki różnoimienne. 2. Jeżeli '+', '+' lub '−', '−' to ładunki jednoimienne. Pytanie drugie: Czego tutaj nie rozumiesz? Trzeba skorzystać z zasady superpozycji − policzyć E pochodzące od jednego ładunku, potem od drugiego i dodać. emotka
9 paź 18:15
meer: pomóżcie mi tęgie głowy w moim zadaniu emotka
9 paź 18:18
tn: powiedzmy, że w zadaniu jedyna informacja jest taka: dane są dwa ładunki o wartościach 1C oraz 50 C co mogę powiedzieć o znakach?
9 paź 18:51
tn: ogólnie nie rozumiem: a co jeśli ładunki byłyby jednoimienne?
9 paź 18:55
tn: a co jeśli by trzeba wskazać miejsce w którym natężenie wynosi 1 N/C?
9 paź 18:55
tn: ?
9 paź 20:46
Trivial: 'dane są dwa ładunki o wartościach 1C oraz 50C co mogę powiedzieć o znakach?' nic.
9 paź 20:48
Trivial: Jeżeli trzeba wskazać takie miejsce, to trzeba to po prostu policzyć. emotka
9 paź 20:50