pytanie
tn: 2 ładunki o jakichś tam różnych wartościach znajdują się w odległości od siebie x m. Znaleźć
punkt, gdzie natężenie pole elektrycznego wynosi 0.
Jak do tego podejść, przede wszystkim, gdzie i dlaczego będzie taki punkt?
8 paź 17:45
Trivial:
Typowe zadanko z elektryczności. Zapisz równanie natężenia pola elektrycznego (zasada
superpozycji), a następnie sporządź rysunek i zastanów się, gdzie E może być zerem, a gdzie na
pewno nie. Dojdziesz do pewnych wniosków, które sprowadzą się do rozwiązania pewnego równania,
z którego wyliczysz x.
8 paź 18:08
Sławek:
Czy te ładunki są jednako czy różnoimienne?
Natężenie pola elektrycznego to wielkość wektorowa. Musisz dodać wektory natężeń pól od tych
dwóch ładunków. Muszą w danym punkcie mieć przeciwne zwroty i taką samą wartość − czyli ten
punkt ma leżeć w jednej linii z tymi ładunkami..
8 paź 23:08
tn: jeśli mamy dwa ładunki różnoimienne o tych samych ładunkach przykładowo po 5C
to natężenie w połowie odległości od nich zawsze będzie wynosić zero
bo będzie to suma dwóch wektorów o przeciwnych zwrotach. dobrze myślę?
Co jeśli zadanie polegałoby na wyznaczeniu natężania w punkcie różnym od połowy.
CO się stanie jeśli ładunki są jednoimienne?
9 paź 14:22
Trivial:
Wystarczy skorzystać z zasady superpozycji.

Rozważane punkty, gdzie E=0 mogą znajdować się
tylko na prostej przechodzącej przez dwa ładunki. Potem już łatwo wyliczyć x.
9 paź 15:31
tn: tak, zgadza się ale między ładunkami czy gdzieś poza?
9 paź 15:44
Trivial: Nie muszą być między ładunkami. Muszą być na tej prostej.
9 paź 15:45
tn: jaki wpływ mają znaki ładunku?
9 paź 15:48
Trivial:
Wystarczy pomyśleć. Jeżeli qQ > 0 − ładunki oba dodatnie lub oba ujemne, to miejsce gdzie E=0
jest gdzieś między ładunkami. Jeżeli qQ < 0 − ładunki różnoimienne, to miejsce gdzie E=0 na
pewno nie jest między ładunkami, ale 'na zewnątrz'.
9 paź 17:18
tn: zaraz zaraz, je nie wiedziałem jednej rzeczy:
jeśli w zadaniu mam napisane:
masz dwa ładunki 1C i 10C to znaczy że są jednoimienne − w tym wypadu +

?
albo dane są dwa ładunki −5C oraz 5C − czy to oznacza, że są różnoimienne


? ( + i −)

(pod
warunkiem że w zadaniu jest tylko wspomnienie o wartości ładunku, ale nic o "imienności"
2 pytanie:
nie rozumiem zadań typu:
oceń natężenie pola między dwoma ładunkami 1C różnoimiennymi. Są odległe o 1m. Oblicz natężenie
pomiędzy nimi w połowie czyli w 0.5m.
P.S wiem, ze nie jest to trudne, ale dopiero raczkuję w fizyce, ale ważne że już i tak zrobiłem
jakiś tak mikroskopijny postęp
9 paź 17:57
Trivial:
Nie rozumiem pytania o ładunkach różnoimiennych.

1. Jeżeli jeden jest '+', a drugi '−', to są to ładunki różnoimienne.
2. Jeżeli '+', '+' lub '−', '−' to ładunki jednoimienne.
Pytanie drugie:
Czego tutaj nie rozumiesz? Trzeba skorzystać z zasady superpozycji − policzyć E pochodzące od
jednego ładunku, potem od drugiego i dodać.
9 paź 18:15
meer: pomóżcie mi tęgie głowy w moim zadaniu
9 paź 18:18
tn: powiedzmy, że w zadaniu jedyna informacja jest taka:
dane są dwa ładunki o wartościach 1C oraz 50 C
co mogę powiedzieć o znakach?
9 paź 18:51
tn: ogólnie nie rozumiem: a co jeśli ładunki byłyby jednoimienne?
9 paź 18:55
tn: a co jeśli by trzeba wskazać miejsce w którym natężenie wynosi 1 N/C?
9 paź 18:55
tn: ?
9 paź 20:46
Trivial:
'dane są dwa ładunki o wartościach 1C oraz 50C
co mogę powiedzieć o znakach?'
nic.
9 paź 20:48
Trivial: Jeżeli trzeba wskazać takie miejsce, to trzeba to po prostu policzyć.
9 paź 20:50