Trygonometria - związki
F:
Oblicz wartość wyrażenia: cosα
3 + cosα * sinα
2
1
cosα
2 + sinα
2 = 1
cosα
2 = 1 − sinα
2
2
cosα
3 + cosα * sinα
2 =
| | √3 | | √3 | | 2√2 | |
( |
| )3 + |
| * ( |
| )2 = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Moje pytanie gdzie popełniłem błąd, bo powinno wyjść |
|  z góry dzięki |
| | 3 | |
8 paź 17:05
F: Wiem, że można cosα przed nawias na początku wyciągnąć i byłoby łatwiej, ale ciekaw jestem co
tu źle zrobiłem
8 paź 17:06
think: cóż... ja wiem że cos2α + sin2α = 1
natomiast za to czy cosα2 + sin2α = 1 to nie dałabym nawet moich nędznych włosów z głowy że o
głowie nie wspomnę...
8 paź 17:08
think: zatem moje pytanie brzmi, czy w zadaniu ma być:
cosα3 + cosα * sinα2
czy też
cos3α + cosα * sin2α
8 paź 17:10
F: ok, pomyliłem się w zapisie, wszystkie potęgi miały być przed alfą, to coś zmienia? (pewnie
wyjde na tłuka z tym pytaniem ale nie wiem

)
8 paź 17:12
think: a błąd masz w przejściu
następnie napisałeś że to jest
| | 2 | |
cos2α = 1 − |
| a przecież 4*2 = 8 a to się nie upraszcza z 9 |
| | 3 | |
8 paź 17:12
F: brawo ja : D, dzięki za pomoc inwalidom matematycznym
8 paź 17:14
think: 
każdy ma swoje zaćmienia
8 paź 17:14