problem
jarek: Mam pytanie czy jest jakas metoda rysowania wykresu funkcji bez robienie tabelki, np wykresu
f(x) = x2 − 6x prosze o pomoc
8 paź 16:47
gwiazda: x(x−6) x=0 v x=6 zaznacz miejsca zerowe i rysujesz
8 paź 16:49
sushi_ gg6397228:
zalezy czy ma byc "dokladny" wykres czy na "odwal sie"
8 paź 16:49
krystek: Jeżeli masz określić zbiór wartości funkcji ,to musisz poza miejscami zerowymi obliczyć
współrzędne
wierzchołka i to wystarcza
8 paź 16:53
jarek: a jesli mam bardziej skomplikowany np. y= x
2+4x+8 to jak to zrobić

?
8 paź 16:57
Trivial:
x2+4x+8 = (x+2)2−4+8 = (x+2)2+4
W = (−2, 4).
8 paź 17:04
krystek: A co tu skomplikowanego ?
Trivial ale poleciałeś !
Napiszmy Kol. ,że jest to postać kanoniczna i masz współrzędne wierzchołka .Możesz
obliczyćpodanymi na lekcji wzorami lub liczysz tak jak podał Trivial
Do tego obl miejsca zerowe ,jak masz podać wartości dodatnie i ujemne ,czy miejsca zerowe.
8 paź 17:12