matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o rozwiązanie tych równań
bodziu01:
a) logx+log2=2 logx−log5 b) log(2x−1)−log(x−2)=0
8 paź 16:16
Patryk:
2x−1
b)log
=0
x−2
2x−1
=10
0
x−2
2x−1
=1
x−2
2x−1=(x−2)1 x=3
8 paź 16:26
Patryk:
x=−1
8 paź 16:28