Funkcja Liniowa
Kora: dlaczego w funkcji liniowej nie można dodawać równania stronami a się je odejmuje ?
8 paź 16:07
krystek: Jaśniej!Np f(x)=2x+3 i co chcesz dodawać a co odejmowć?
Równania , funkcje ?
8 paź 16:11
8 paź 16:22
krystek: Zauwaz ,że miałas f(x)=ax+b
I teraz dane
f(2)=3
f(−3}=−17
Podstawiając za x liczbe 2 masz a*2+b=3 }
a tu za x liczbę −3 masz a*(−3)+b=−17 }a to już jest układ
równań
8 paź 16:34
krystek: A teraz mówimy ,że odejmujemy stronami lub Mnożysz jedno równanie przez −1 i mówimy ,że
dodajemy stonami. Metoda przeciwnych współczynników.
8 paź 16:36