co dalej
+/-: Samochód pokonał odległość 420km jadąc ze stałą prędkością. Gdyby jechał z prędkością o 14km/h
większą to pokonałby tę samą trasę w czasie krótszym o godzinę .oblicz rzeczywista prędkość
samochodu i czas jego jazdy.
Zrobiłem tak :
s−droga 420km
v−prędkośći
v+14 −prędkość po przyspieszeniu
t−czas
t−1 − czas po przyspieszeniu
zapisałem układ równań
{vt=420
{(v+14)(t−1)=420
{vt=420
{vt−v+14t−14=420
pytanie brzmi : co dalej ? jak mam z tego zrobić jedną niewiadomą ?
8 paź 15:52
gwiazda: v=420t i podstawiaj do 2 równania
8 paź 16:16
+/-: robie robie i nie wychodzi
8 paź 16:28
gwiazda: Pokaż powiem gdzie błąd
8 paź 16:29
+/-: przy przepisywaniu już znalazłem błąd

ale ze mnie głupek

dzięki za pomoc
8 paź 17:17
olga jurak:
8 paź 17:43