pomocy pliska
Madzia : pomocy
1 zad powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o kącie α i promieniu l = 9cm .
wyznacz kąt α, wiedząc ,ze podstawa tego stożka jest koło o polu równym 36π cm 2
2 zad wyznacz kąt rozwarcia stożka , którego tworząca ma długość 10 cm a pole podstawy
jest równe 25 π cm2
9 mar 22:46
MAłki: 3 klasa gim ? matematyka 3 podr? podaj zadanie może mam
9 mar 22:49
Madzia : 4 klasa tech zadania to 4 str 194 ,5 195
9 mar 22:50
MAłki: o ja to nie wiem

a luknij w moje zadanie
9 mar 22:52
mm: Podstawą stożka jest koło
wzór na pole koła to πr2
skoro w zadaniu pole to jest równe 36π to r=6 cm, czyli promień podstawy stożka wynosi
6cm
9 mar 23:01
mm: teraz liczymy obwód tego koła(czyli długość okręgu), aby się dowiedzieć jaka jest długość
łuku wycinka koła, które jest po rozwinięciu polem bocznym stożka
9 mar 23:03
mm: wz na długość okręgo to 2πr
czyli po podstawieniu 2π*6=12π
i teraz ze wzoru na długość łuku mając dane R(promień wycinka w twoim zadaniu l=9)
i długość łuku 12π oblicz α
9 mar 23:11
mm: zad2 robi się bardzo podobnie
z pola podstawy obliczamy promień podstawy 5cm
teraz trzeba obliczyć kąt rozwarcia stożka
najlepiej wziąć pod uwagę przekrój osiowy tego stożka, wtedy będzie on trójkątem
równoramiennym o długości podstawy 2r czyli tu 10 cm, i długościach ramion l=10cm
zatem przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny, czyli jego wszystkie katy mają
miarę po 60 0
9 mar 23:20
mm: polecam www.korki24h.pl
9 mar 23:25