??
Patryk: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny, oblicz długość
przyprostokątnych
jeżeli przeciwprostokątna ma długość 10
a
3=10 a
1+(3−1)r=10
a
1+2r=10
| ⎧ | a1+2r=10 | |
| ⎩ | a2+(a+r)2=102 | czy ten układ jest dobrze zapisany ?
|
8 paź 15:48
Święty: Tak
8 paź 15:58
krystek: Tak
8 paź 15:59
Patryk: to sie zabieram do obliczen
8 paź 15:59
8 paź 16:15
Patryk: 10 nie tworzy ciągu w trójkącie dlatego odpada ?
8 paź 16:18
krystek: Ja nie liczyłam,ale sprawdź czy boki będa wyrażone dodatnimi liczbami przy tych wynikach.
8 paź 16:27
Patryk: są dodatnie i tworzą ciąg arytmetyczny , chyba dobrze tylko ta 10
8 paź 16:29
krystek: a nie sprawdza sie Pitagorasem? zaraz przeliczę.
8 paź 16:37
krystek: Patryku, otrzymałeś r=2 i r=10 wówczas z warunku a3=a1+2r
mamy 10=a1+20→ a1= −10 co jest sprzeczne i r=10 odpada I tylko r=2
8 paź 16:44