równanie
Anka: Rozwiąż równanie 2cos2 (3x−π/4)=1 dla x∊<0, 2π>, proszę o rozwiązanie bo nie wiem czy dobrze
mi wyszło
8 paź 15:38
krystek: | | 1 | |
dzielisz obustronnie przez dwa .Przenosisz |
| na drugą sronę równania i rozpisujesz wg |
| | 2 | |
| | 1 | | √2 | |
wzoru a2−b2=(a+b)(a−b) podpowiedź |
| = { |
| }2 |
| | 2 | | 2 | |
8 paź 15:48
Anka: ja rozwiazałam to zadanie ale nie mam odpowiedzi i nie wiem czy jest dobrze, dlatego chciałam
rozwiąznie a nie wskazówkę
8 paź 16:02
krystek: | | π | | π | |
x= |
| +k |
| dla k={0,1,2,3,} |
| | 4 | | 2 | |
8 paź 16:08