I kolejne małe zdanko z zespolonych :)
pat: Dla jasności ~Z oznaczania liczbę sprzężoną do liczby Z

Niech Z ∊ C/ Zbadaj dla jakich n ∊ {1,2...} liczba (Z + i~Z)
n jest rzeczywista.
No więc jak wiadomo, żeby podstawa była l. rzeczywistą, to część urojona winna być 0 ⇔ ~Z = 0
(no bo jak wiadomo i jest stałe jakby nie było). No i co dalej? próbowałem liczbę Z i jej
sprzężenie przekształcić na postać kanoniczną i wyszło mi
[a + b + i(a + b)]
n
Tyle, że nadal nie bardzo wiem co z tym zrobić
8 paź 15:13
pat: dobrym pomysłem będzie przyrównanie [a + b + i(a + b)]n do a + b? (Bo ta część rzeczywista)
8 paź 15:18
Trivial:
Hm... Oznaczę z sprzężone przez *, bo będzie bardziej czytelne.
z = a + bi
z* = a−bi
z+iz* = a+bi + i(a−bi) = a + bi + ai + b = a(1+i) + b(1+i) = (a+b)(1+i)
Liczba (z+iz*)
n jest rzeczywista, jeśli (1+i)
n jest rzeczywista... Dalej popróbuj.
8 paź 15:21
pat: Czyżby to było że n = 4k, gdzie k ∊ N?
8 paź 15:34
Trivial: tak
8 paź 15:36
pat: Ok, dzięki wielkie, na dziś koniec juz z zespolonymi
8 paź 15:41