mleko
ICSP: Trivial masz teraz chwilkę?
8 paź 14:39
Trivial: Gotuję obiad, ale teraz czekam.
8 paź 14:41
Godzio:
Na mleko

?
8 paź 14:41
ICSP: Musisz mi wytłumaczyć wszystko z mojego pierwszego wykładu

Nic z tego nie rozumie
8 paź 14:42
Trivial: A co na nim miałeś?
8 paź 14:42
ICSP: Najpierw iloczyn kartezjański. To jeszcze najmniejszy problem bo jeszcze jakoś to ogarniam.
Działania wewnętrzne − z tym już gorzej.
Wewnętrzność działania − tutaj to już nic
8 paź 14:44
Trivial: O ile będę wiedział, to pomogę.

Nie miałem nic poważniejszego z algebry abstrakcyjnej i też
tego nie rozumiałem.
8 paź 14:47
ICSP: To może najpierw mi wyjaśnij czym jest wewnętrzność działania
8 paź 14:50
Trivial:
A jakie są cechy działania wewnętrznego. Nie pamiętam tego już.
8 paź 14:53
ICSP: Nie wiem

Gdybym wiedział nie było by problemu.
8 paź 14:54
Trivial: No to ty miałeś to na wykładnie nie ja.

U mnie było to zrobione powierzchownie bez
wchodzenia w szczegóły, więc....
8 paź 14:55
Trivial:
Prawdopodobnie oznacza to, że po wykonaniu działania zostajemy w tym samym zbiorze.
8 paź 14:56
ICSP: to to ja się jeszcze spytam czy nauczyciele na studiach mogą oznaczać mnożenie, potęgowanie
itd. troszkę inaczej?
8 paź 14:57
Trivial: Jak?
8 paź 14:58
Trivial: Przy definicji działania czasem używają np. kwadracików, kółeczek, okienek itp.
8 paź 14:59
ICSP: np u mnie jest
ta gwiazdka jest na środku.
mnożenie z kolei chyba jest zapisywane tak:
2◯2 = 4
8 paź 15:00
Trivial: No więc?
8 paź 15:07
Godzio:
Myślałeś, że matematyka taka banalna będzie
8 paź 15:10
Trivial: icsp, jeśli dasz mi definicje to mogę spróbować pomóc.
8 paź 15:17
ICSP: Myślałem że na pierwszym roku tak nie dowala... Jak tylko mój mózg się rozgrzeje po wakacjach
to zacznę to analizować
8 paź 15:17
Trivial: Terapia szokowa jest najlepsza.
8 paź 15:18
ICSP: Jak tak to czytam to zaczynam powoli rozumieć

Teraz zabieram się za rozumienie elementów neutralnych poszczególnych działań dla
poszczególnych liczb
8 paź 15:22
Trivial:
Element neutralny jest akurat prosty. Element neutralny działania ⋄ to taki element e, dla
którego:
a⋄e = e⋄a = a.
8 paź 15:24
Trivial: Szkoda, że notatki zostawiłem w domu, bo miałem wszystko ładnie napisane.
8 paź 15:26
ICSP: czyli element neutralny dodawania to 0 a mnożenia to 1 dla wszystkich liczb?
8 paź 15:31
Trivial: Tak. Nie wiem czy nie ma jakichś dodatkowych założeń odnośnie tego elementu, ale o to mniej
więcej chodzi.
8 paź 15:33
ICSP: koniec na razie. Trzeba zapamiętać to a później zacząć bawić się bardziej złożonymi
strukturami
8 paź 15:37
Trivial: To nie jest jakieś trudne do zrozumienia. Bardziej nauka na pamięć.
8 paź 15:40