matematykaszkolna.pl
mleko ICSP: Trivial masz teraz chwilkę?
8 paź 14:39
Trivial: Gotuję obiad, ale teraz czekam. emotka
8 paź 14:41
Godzio: Na mleko ?
8 paź 14:41
ICSP: Musisz mi wytłumaczyć wszystko z mojego pierwszego wykładu emotka Nic z tego nie rozumieemotka
8 paź 14:42
Trivial: A co na nim miałeś?
8 paź 14:42
ICSP: Najpierw iloczyn kartezjański. To jeszcze najmniejszy problem bo jeszcze jakoś to ogarniam. Działania wewnętrzne − z tym już gorzej. Wewnętrzność działania − tutaj to już nicemotka
8 paź 14:44
Trivial: O ile będę wiedział, to pomogę. emotka Nie miałem nic poważniejszego z algebry abstrakcyjnej i też tego nie rozumiałem.
8 paź 14:47
ICSP: To może najpierw mi wyjaśnij czym jest wewnętrzność działania
8 paź 14:50
Trivial: A jakie są cechy działania wewnętrznego. Nie pamiętam tego już.
8 paź 14:53
ICSP: Nie wiem Gdybym wiedział nie było by problemu.
8 paź 14:54
Trivial: No to ty miałeś to na wykładnie nie ja. U mnie było to zrobione powierzchownie bez wchodzenia w szczegóły, więc.... emotka
8 paź 14:55
Trivial: Prawdopodobnie oznacza to, że po wykonaniu działania zostajemy w tym samym zbiorze.
8 paź 14:56
ICSP: to to ja się jeszcze spytam czy nauczyciele na studiach mogą oznaczać mnożenie, potęgowanie itd. troszkę inaczej?
8 paź 14:57
Trivial: Jak?
8 paź 14:58
Trivial: Przy definicji działania czasem używają np. kwadracików, kółeczek, okienek itp.
8 paź 14:59
ICSP: np u mnie jest
 1 
2 gwiazdka

= 2
 2 
ta gwiazdka jest na środku. mnożenie z kolei chyba jest zapisywane tak: 2◯2 = 4
8 paź 15:00
Trivial: No więc?
8 paź 15:07
Godzio: Myślałeś, że matematyka taka banalna będzie
8 paź 15:10
Trivial: icsp, jeśli dasz mi definicje to mogę spróbować pomóc.
8 paź 15:17
ICSP: Myślałem że na pierwszym roku tak nie dowala... Jak tylko mój mózg się rozgrzeje po wakacjach to zacznę to analizować
8 paź 15:17
Trivial: Terapia szokowa jest najlepsza. emotka
8 paź 15:18
ICSP: Jak tak to czytam to zaczynam powoli rozumiećemotka Teraz zabieram się za rozumienie elementów neutralnych poszczególnych działań dla poszczególnych liczb
8 paź 15:22
Trivial: Element neutralny jest akurat prosty. Element neutralny działania ⋄ to taki element e, dla którego: a⋄e = e⋄a = a.
8 paź 15:24
Trivial: Szkoda, że notatki zostawiłem w domu, bo miałem wszystko ładnie napisane. emotka
8 paź 15:26
ICSP: czyli element neutralny dodawania to 0 a mnożenia to 1 dla wszystkich liczb?
8 paź 15:31
Trivial: Tak. Nie wiem czy nie ma jakichś dodatkowych założeń odnośnie tego elementu, ale o to mniej więcej chodzi. emotka
8 paź 15:33
ICSP: koniec na razie. Trzeba zapamiętać to a później zacząć bawić się bardziej złożonymi strukturamiemotka
8 paź 15:37
Trivial: To nie jest jakieś trudne do zrozumienia. Bardziej nauka na pamięć. emotka
8 paź 15:40